BANJALUKA – Naftna industrija Srbije (NIS) i ruski “Njeftegazinkor” osnovali su u Banjaluci firmu za istraživanje i proizvodnju nafte u RS – “Jadran-Naftagas”, koje bi trebalo da počne sa radom u toku ovog mjeseca, potvrdio je prvi zamjenik direktora Optima grupe Slavko Šćepanović i dodao da je u toku registracija preduzeća.

– Planiramo da u januaru svečano pustimo u rad ovo preduzeće. Nadam se da će istraživanje nafte u Republici Srpskoj biti započeto već ove godine – istakao je Šćepanović.

Osnovne djelatnosti "Jadran-Naftagasa" biće istraživanje i proizvodnja nafte i gasa, a srodne vađenje sirove nafte i prirodnog gasa. Ovo preduzeće baviće se i uslužnim djelatnostima vađenja nafte i gasa, te ispitivanjem terena, bušenjem i sondiranjem.

Osnovni kapital "Jadran-Naftagasa" iznosi 2.000 maraka, pri čemu je osnivački ulog NIS-a 1.320, odnosno 66 odsto, a "Njeftegazinkora" 680 maraka, odnosno 34 odsto, objavljeno je na sajtu Beogradske berze, prenijela je Srna.

Direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko i generalni direktor Optima grupe Jurij Belov potpisali su polovinom jula prošle godine u Banjaluci Memorandum o saradnji dvije kompanije na istraživanju nalazišta nafte na prostoru Republike Srpske, čija je vrijednost 150 miliona dolara.

Generalni direktor ruske kompanije "Zarubežnjeft" Nikolaj Brunič rekao je ranije da očekuje da će do kraja 2011. godine biti završena prva istraživanja.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske ranije su kazali da bi u slučaju dobrih rezultata istraživanja, eksploatacija nafte i gasa u Republici Srpskoj mogla da počne već 2014. godine.

– Maksimalna količina proizvodnje na nalazištima biće dostignuta do 2020. godine i trebalo bi da iznosi do milion tona godišnje – rekli su u Ministarstvu i dodali da će se nafta u Srpskoj istraživati na četiri lokacije u tri basena, i to u posavskom, tuzlanskom i loparskom.

NIS u Rusiji

Prema informaciji sa Beogradske berze, u Rusiji je osnovan i ogranak NIS-a, čija će osnovna djelatnost biti zaštita i zastupanje interesa NIS-a u odnosima sa organima državne vlasti Rusije, te sa preduzećima, organizacijama i ustanovama.

Izvor Agencije