Regulatorima u Velikoj Britaniji i SAD predstavljeni su dokazi o “namještanju” kamatnih stopa tokom finansijske krize 2008. godine.

Dokumenti pokazuju da su naglo spuštene procjene kamatnih stopa nakon pritiska centralnih banaka.

Regulatori su odbili da komentarišu ove tvrdnje. Naime, na vrhuncu finansijske krize 2008. godine, kada je bankarsko kreditiranje gotovo stalo, centralne banke širom svijeta pozvale su na smirenost.

Ali iza kulisa istraga otkriva dokaze da su povlačili poluge kako bi vještački uspostavili mir – mjere za koje će se kasnije proglasiti da su protiv zakona u Velikoj Britaniji.

Te mjere su se odnosile na referentne kamatne stope zvane Libor i Euribor, koje prate koliko košta banke da posuđuju novac jedna od druge. Što su investitori imali više povjerenja u banku to je niža stopa. Što je stopa veća, to je tržište imalo više sumnji u održivost te banke.

U oktobru 2008. godine došlo je do međunarodne akcije koja je uključivala centralne banke Velike Britanije, SAD-a i eurozone, da se snizi Libor i vrati osjećaj smirenosti na tržištu.

Ranije su se pojavili neki dokazi o umiješanosti Banke Engleske i britanske vlade u manipulaciju kamatnim stopama. Ali dokazi koji ukazuju na to da je to bio dio šireg međunarodnog pokreta ne samo Velike Britanije već i centralnih banaka širom zapadnog svijeta da smanje ključne kamatne stope u oktobru 2008. godine nikada prije nisu objavljeni.

U novembru 2010. godine, istražne agencije od američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) do britanskog finansijskog regulatora bile su direktno obaviještene o tome, ali su od tada to držale u tajnosti od Parlamenta, Kongresa i javnosti.

Andrew Tyrie, koji je predsjedavao Odborom poslanika za trezor Velike Britanije kada je ispitivao Libor 2012. godine, rekao je za BBC da vjeruje da je parlament prevaren.

Dok je 37 trgovaca i brokera procesuirano od strane američkog ministarstva pravde i britanskog Ureda za ozbiljne prevare porotnicima u devet krivičnih suđenja za namještanje kamatnih stopa mnogo manjeg obima održanih u Londonu i New Yorku između 2015. i 2019. godine to nikada nije pokazano.

Prikriveni dokazi ukazuju na to da je vlada Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući Downing Street 10, takođe bila uključena u pritisak na banke da “manipulišu” Liborom kako ga definiraju krivični sudovi – što znači da je nastojala postići kretanje referentne stope uz zanemarivanje odgovarajuće osnove za postavljanje Libora.

Devetnaest trgovaca je osuđeno, a devet zatvoreno zbog sudskih presuda koje su zabranjivale bilo kakav uticaj na Libor osim kamatnih stopa koje se nude na tržištima novca po kojima bi banka mogla da posuđuje i daje gotovinu.

Ako bi dozvolili da na njegovu postavku utiču drugi faktori, kao što je želja da se izbjegne loš publicitet ili da pomognu bančinom tržišnom trgovanju, mogli bi biti zatvoreni zbog “manipulacije” kamatnim stopama.

Između 8. i 9. oktobra, BNP Paribas je smanjio svoje Euribor stope za 0,4 posto u jednom. Na tržištima novca Euribor se rijetko pomera za više od 0,1 posto dnevno .

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da pobija tvrdnje za koje kažu da, bez navođenja detalja, pogrešno predstavljaju ulogu centralne banke u sprovođenju monetarne politike.

Takođe su rekli da je ECB uvijek djelovala u skladu sa svojim mandatom i u punoj saglasnosti sa važećim zakonom. (Klix)