VARŠAVA – Poljska će smanjiti poreze na benzin, gas i struju i obezbijediti novčanu pomoć domaćinstvima u okviru programa vrijednog do deset milijardi zlota (2,4 milijarde dolara), koji je osmišljen s ciljem da pomogne Poljacima da se izbore sa visokom inflacijom, izjavio je danas premijer Mateuš Moravjecki.

“Poljska vlada radi na ublažavanju, zaštiti (građana) od ovog rasta inflacije”, rekao je Moravjecki na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Porez na benzin će biti smanjen na minimum koji dozvoljava Evropska unija, na pet mjeseci počev od 20. decembra, dodao je on.

Porez na dodatu vrijednost (PDV) na gas biće srezan od januara do marta na 8,0 odsto sa sadašnjih 23 procenta, a PDV na električnu energiju će u prva tri mjeseca 2022. godine iznositi 5,0 posto umjesto 23 odsto.

Pored toga, domaćinstva će dobiti finansijsku podršku u vidu gotovinskih uplata čiji će iznosi zavisiti od prihoda i koje će biti realizovane u dvije rate tokom 2022.

Inflacija u Poljskoj je dostigla nivoe kakvi se ne pamte u posljednje dvije decenije, opteretivši budžete domaćinstava.

To je zadalo glavobolju vladi koja se ponosi rezultatima rasta potrošačke snage prosječnog Poljaka postignutim kroz izdašne socijalne beneficije i podizanjem minimalne plate, navodi britanska agencija.

Vlade u cijeloj Evropi i šire suočavaju se sa sličnim inflatornim pritiscima zbog rasta globalnih cijena energije i poremećaja u lancima snabdijevanja izazvanim pandemijom korona virusa i mjerama ograničenja usmjerenim na suzbijanje širenja zaraza. (Tanjug)