PARIZ – Francuska će izdvojiti 8,4 milijarde evra kao pomoć kompanijama radi ublažavanja uticaja rasta cijena struje i gasa kako bi mogle da budu konkurencija njemačkim preduzećima, rekao je ministar finansija Bruno Le Mer i dodao da je ova pomoć kompanijama namijenjena za izmirivanje računa za energiju.

“Francuske kompanije će biti zaštićene kao i njemačke. Takođe ćemo se postarati da se pravila konkurencije EU primjenjuju na sve kompanije, bilo da su italijanske, španske, francuske ili njemačke”, rekao je Le Mer za Radio “Frans internacional”.

Francuska će smanjiti poseban porez na električnu energiju na minimum dozvoljen po pravilima EU i dozvoliti kompanijama da koriste poseban mehanizam za dobijanje jeftine nuklearne energije.

Mala preduzeća će, takođe, imati koristi od ograničenja cijena energije koja su već na snazi za domaćinstva.

Iz francuskog Ministarstva finansija saopšteno je da je paket pomoći od 8,4 milijarde evra, koji je predstavljen, namijenjen za 2022. i 2023. godinu.

Francuska je već izdvojila 45 milijardi evra za pomoć domaćinstvima.

Njemačka je ranije ove godine izdvojila 200 milijardi evra za zaštitu kompanija i domaćinstava od visokih cijena energije, izazivajući kritike drugih zemalja EU koje se plaše narušavanja jednakih uslova igre u EU. (Srna)