BANJALUKA – Pravobranilaštvo RS će razmotriti podnošenje zahtjeva pred Ustavnim sudom BiH za preispitivanje usvojene dvije apelacije koje vode ka urušavanju postojećeg koncepta privatizacije državnog kapitala u entitetima i prijete proizvesti odštetne zahtjeve koji se mjere milijardama maraka.

Slobodan Radulj, glavni pravobranilac RS, kaže da će konačni stav o tome zauzeti nakon što dobiju kompletnu odluku Ustavnog suda BiH.

"Za sada se čini da se radi o presudi koja krši entitetske zakone o privatizaciji, Okvirni zakon o privatizaciji državnih preduzeća i banaka na nivou BiH, kao i odluku visokog predstavnika iz 2002. godine koja potvrđuje te zakone", ističe Radulj.

Ustavni sud BiH usvojio je apelacije TP "Malbašić Company" iz Banjaluke, te Slavka i Dijane Milojice i trgovine "Borac" iz Travnika kojima se praktično uvodi praksa prodaje državne imovine privrednih subjekata sa sjedištem u jednom entitetu na teritoriji drugog entiteta.

To bi, kako je ukazao i premijer RS Milorad Dodik u pismu upućenom OHR-u prije odluke Ustavnog suda BiH, moglo izazvati veoma štetne posljedice, pored obaveza RS da kao prodavac takvog državnog kapitala nadoknadi štetu privatizovanim društvima, odnosno akcionarima.

U banjalučkoj firmi "Krajina Borac", protiv koje se direktno odnose oba sporna predmeta, šokirani su odlukom Ustavnog suda, navodeći da bi ona mogla proizvesti da sarajevski "Energoinvest" zatraži povrat već privatizovane Rafinerije nafte Brod jer je ranije poslovala u njegovom sistemu, da sarajevski "Energopetrol" traži vraćanje pumpi banjalučkog "Petrola", "Hidrogradnja" svoje imovine i mnoštva drugih slučajeva. Iz RS bi, ističu, na taj način banjalučka "Elektrokrajina" mogla tražiti povrat "svojih" hidroelektrana u Jajcu.

"To znači da se šteta, ponajviše za RS, ne bi mjerila milionima već milijardama maraka", kaže Zoran Milaković, predsjednik Upravnog odbora "Krajina Borca".

Petar Kunić, profesor ustavnog prava, zaprepašten je odlukom Ustavnog suda BiH, navodeći da ta institucija umjesto da primjenjuje postojeće propise pokušava kreirati odnose po uzoru na anglosaksonske sudove.

"Te sudije se ponašaju kao da su izvan sistema i društva, kao da žive na nekom pustom ostrvu u Tihom okeanu pa mogu uništavati opšti interes i entitete. Posebno me u tom smislu zabrinjava ponašanje sudija iz RS", istakao je Kunić.

U Kancelariji visokog predstavnika juče su kazali da ne komentarišu odluke sudova, pa tako ni u ovom slučaju.

Izvor Nezavisne novine