BANJALUKA – Direktor Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić rekao je da je ova uprava u prethodnim godinama uradila mnogo u procesu digitalizacije, da je u toku prelazak na novi sistem fiskalizacije u Srpskoj, te istakao važnost blagovremene razmjene podataka i saradnje sa poreskim administracijama drugih država.

“To se postavlja kao uslov bez koga se ne može zamisliti rad poreskih uprava u današnjem vremenu, niti kvalitetna borba protiv sive ekonomije”, istakao je Maričić na Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava zemalja regiona, koji se u organizaciji Saveza ekonomista Srbije i pod pokroviteljstvom Ministarstva finansija, Centralne banke i Poreske uprave Crne Gore, održan u Bečićima.

Tema ovogodišnjeg samita, koji je obuhvatio zasebne panele ministara finansija, guvenera centralnih banaka i direktora poreskih uprava zemalja regiona, je “Finansijska i monetarna stabilnost regiona u uslovima slabog privrednog rast u evrozoni”.

Maričić je bio učesnik panela pod nazivom “Reforma i modernizacija poreske uprave – ciljevi, dometi i ograničenja”.

Pored njega, učestvovali su još i vršilac dužnosti direktora Poreske uprave Crne Gore Sava Laketić, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija, direktor Poreske uprave Federacije BiH Šerif Isović, direktor Poreske uprave samoiproglašenog Kosova Ilir Murtezaj, pomoćnik direktorke Poreske uprave Srbije Miroslav Đinović, pomoćnik direktora Carinske uprave Sjeverne Makedonije Anastas Mazhenkovski, i direktor korporativnih poslova i komunikacija JTI za Zapadni Balkan Goran Pekez.

U okviru ovog panela, bilo je riječi o ključnim izazovima poreskih uprava zemalja regiona, zatim o značaju efikasne poreske administracije za stabilnost javnih finansija, reformama i modernizaciji poreskih uprava, ali i o zajedničkoj regionalnoj borbi protiv sive ekonomije i poreske evazije.

Takođe, istaknuta su i dostignuća institucija u oblasti digitalizacije, te značaj partnerskog odnosa obveznika i poreskih uprava. (Srna)