SARAJEVO – Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH obavili su raspravu o zahtjevu Savjeta ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, po hitnom postupku, o čemu će se izjasniti u popodnevnim časovima.

Savjet ministara BiH utvrdio je 11. aprila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, kojim se uvode specifične akcize za rezani duvan, odnosno cigare i cigarilose, s ciljem obezbjeđivanja uslova za zaštitu legalnih privrednika koji izmiruju obaveze, zaustavljanja trenda pada prihoda od akciza na duvanske prerađevine, suzbijanja nelegalnog tržišta i harmonizacije akciza na različite duvanske proizvode.

Tokom rasprave poslanicima se obratio ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić koji je obrazložio prijedlog Savjeta ministara BiH i pozvao poslanike da prihvate hitnu proceduru, da bi se obezbijedili dodatni prihodi za budžet institucija BiH, u skladu sa direktivama EU o akciznoj politici.

On je upozorio da je ilegalno tržište zasjenilo legalno tržište duvana u BiH.

„Ovo nije Špirićev hir, nego dobra mjera i dobra namjera“, poručio je Špirić.

Boško Tomić iz SNSD-a pozdravio je Špirićeve napore da ukaže na pad naplate prihoda od akciza i da kvalitetno obrazloži mjere za prevazilaženje te situacije i sprečavanje ilegalnog tržišta duvana, najavljujući da će njegova stranka podržati hitnu proceduru.

Mladen Ivanković Lijanović iz Narodne stranke „Radom za boljitak“ podržao je zahtjev za hitnu proceduru, ali je dodao da treba dodatnu pažnju obratiti i na sadržaj ovog zakona.

Salko Sokolović rekao je u ime SDA da bi usvajanje ovog zakona bilo štetno i da bi ova inicijativa trebalo da ide u redovnu proceduru, u čemu ga je podržao i predsjedavajući Kluba poslanika SDA Asim Sarajlić.

Anto Domazet iz SDP-a smatra da je prijedlog Savjeta ministara u redu, dodajući da SDP podržava hitni postupak donošenja ovog zakona. I on se založio za sprečavanje ilegalnog tržišta duvana u BiH.

Niko Lozančić iz HDZ-a BiH rekao je da sumnja će bilo koje uvođenje novih „nameta na vilajet“ popraviti „rastrošnost javne potrošnje u BiH“.

„Šta ćemo kada dođe do pada prihoda po osnovu poreza, hoćemo li se tek tada zapitati kako je do toga došlo?“, upitao je Lozančić.

Mirsad Đugum iz SBB-a BiH upitao je zašto hitna procedura, dodajući da bi po hitnom postupku trebalo donositi samo zakone koji ubrzavaju evropski put BiH.