BANJALUKA – Domaća duvanska industrija bi, ukoliko polovinom septembra stupi na snagu zakon o duvanu BiH, mogla da stvori samoodrživ lanac funkcionisanja, smatraju proizvođači i prerađivači duvana.

Savjet ministara BiH nedavno je usvojio Prijedlog zakona u duvanu i sada slijedi njegovo razmatranje i usvajanje u bh. parlamentu.

Predstavnici bh. duvanske industrije, pritisnute problemom prekomjernog uvoza duvana i duvanskih prerađevina i malim podsticajima za domaći duvanski sektor, jednoglasni su da je donošenje ovog zakona neophodno kako bi se zaštitila domaća proizvodnja.

Dubravko Prstojević, direktor Fabrike duvana Banjaluka, kaže da je jedna od najznačajnijih odredaba u prijedlogu zakona obaveza da cigarete domaćih proizvođača, ali i uvoznika duvanskih proizvoda, moraju da sadrže 50 odsto duvana koji je proizveden u BiH.

"To je ključni dio novog zakona, koji je koncipiran tako da se ne kosi s odredbama sporazuma o CEFTA", ističe Prstojević.

Primjenom ovog zakona, dodaje on, država bi lakše vršila kontrolu nad sadnjom i prodajom duvana, ubrala dovoljno sredstava za regresiranje nafte i kupovinu đubriva, a podsticaji ne bi bili izdvajani iz budžeta, već bi dio novca od akciza odlazio u poseban fond iz kojeg bi bile isplaćivane subvencije.

Svetozar Mihajlović, direktor preduzeća za proizvodnju, otkup i obradu duvana "Duvan" iz Bijeljine, kaže da do sada nisu imali jedinstvene propise na nivou BiH koji su regulisali sektor duvanske proizvodnje. Navodeći da je donošenje zakona o duvanu korak ka rješavanju tih problema, Mihajlović ističe da je na sličan način ova oblast regulisana i u zemljama regiona.

"Nadam se da će u parlamentu BiH postojati snaga da pored zakona o duvanu BiH budu usvojeni i prateći akti kojima će biti postignuti njegovi puni efekti na terenu. Među nama uvijek postoji bojazan da će se u ovu situaciju uplesti lobiji i da će se zakon veoma uopšteno primjenjivati", rekao je Mihajlović.

Neuređen ambijent za poslovanje direktno se odrazio na smanjenje domaće proizvodnje duvana. Bijeljinski "Duvan" je posljednjih godina pod ovom kulturom imao 25 do 30 odsto manje površina.

"Naši kapaciteti su 1.000 tona, a trenutno proizvodimo između 350 do 400 tona duvana godišnje", kaže Mihajlović.

Pero Živković, direktor Zemljoradničke zadruge "Obudovac" iz istoimenog posavskog naselja, trenutno stanje u duvanskom sektoru ocjenjuje katastrofalnim, navodeći da je ovogodišnji iznos ukupne premije za proizvodnju duvana u RS od 300.000 KM smiješan.

"Svake godine ukrug vrtimo istu priču da li će biti podsticaja za proizvodnju duvana, a kasnije obavezno slijede i problemi u vezi s otkupnom cijenom duvana", izjavio je Živković, dodavši da bi proizvođači bar na trenutak odahnuli kad bi bar jednom na početku godine znali kolika je otkupna cijena duvana.

Izvor Nezavisne novine