STOKHOLM – Radnici pošte u Švedskoj obustavili su dostavu radionicama američke kompanije “Tesla”, čime su se u štrajku pridružili mehaničarima i radnicima na pristaništima zbog odbijanja ove firme da potpiše Kolektivni ugovor o platama.
Švedska Unija za usluge i komunikacije zaposlenih /Seko/ saopštila je da su počeli sa blokadama isporuka i preuzimanja pošte i paketa preko kompanija “Postnord” i “Sitimejl” u svim radionicama “Tesle” u Švedskoj.

Prema navodima Seka, to znači da rezervni dijelovi i komponente neće stizati na lokacije na kojima je “Tesla”.

“Odbijanjem poštovanja pravila u Švedskoj, `Tesla` pokušava da stekne konkurentnu prednost dajući radnicima lošije plate i uslove koje bi dobili kolektivnirm ugovorom”, rekla je predsjednik Sekoa Gabrijela Lavekija.

Prema navodima sindikata “IF metal” oko 130 mehaničara iz deset radionica “Tesle” u sedam gradova Švedske obustavilo je rad 27. oktobra.

Štrajk je proširen kako bi obuhvatio i druge radionice koje, između ostalih proizvođača, uslužuju “Teslu” i radnici na pristaništima odbijaju da istovare automobile američke kompanije u svim švedskim lukama. (Srna)