BANJALUKA – Vlada RS i konzorcijum srbijanskih kompanija “Zekstra grupa” i “Delta Real Estate” potpisali su juče aneks ugovora o prodaji državnog kapitala banjalučke Robne kuće “Boska”, koji treba da odblokira proces njene privatizacije.

Paraf na aneks ugovora stavili su Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS, i Dragan Đurić, vlasnik "Zekstra grupe", kao ovlašteni predstavnik konzorcijuma.

Vera Sajić, šef Biroa Vlade RS za odnose s javnošću, izjavila je da se potpisanim aneksom kupac obavezao da će u roku od sedam radnih dana uplatiti ranije dogovorenu cijenu za 58,3 odsto kapitala "Boske" u iznosu od tri miliona evra. Vlada se, ističe ona, obavezala da će "pružiti svu pravnu i drugu pomoć i preko svojih nadležnih institucija učestvovati u postupcima zakonitog rješavanja međusobnih odnosa sa suvlasnicima ‘Boske’". Ostale odredbe ugovora potpisanog u oktobru prošle godine ostaju nepromijenjene, što znači da konzorcijum "Zekstra-Delta" mora u "Bosku" investirati tri miliona evra, zadržati njene radnike i izmiriti sve obaveze tog preduzeća.

Proces privatizacije najpoznatije banjalučke robne kuće zapao je u krizu, nakon što beogradske kompanije nisu uplatile kupoprodajnu cijenu ni nakon što im je Vlada ostavila dodatni rok koji je istekao 26. marta. To je izazvalo ogorčenje radnika "Boske" koji su se dan kasnije u znak revolta i zbog teške materijalne situacije zatvorili u unutrašnjost robne kuće, nakon čega ih je posjetio premijer RS Milorad Dodik kako bi smirio tenzije.

Konzorcijum "Zekstra-Delta" tada je saopštio da neće kupiti "Bosku" dok ne uđu u posjed lokala u prizemlju objekta koji su prodati 2004. i 2005. godine, iako su s tim problemom bili upoznati i pri potpisivanju osnovnog privatizacionog ugovora. Situacija je kulminirala kad je Vlada RS donijela odluku o raskidu kupoprodajnog ugovora da bi nekoliko dana kasnije ponovo sjeli za pregovarački sto s Beograđanima i dali im novu šansu.

Branka Gostić, predsjednik Sindikata "Boske", izjavila je juče da je mučna situacija u kojoj su se našli radnici te robne kuće trebalo davno da bude riješena, te izrazila očekivanje da će kupac što prije izmiriti zaostale obaveze prema 237 radnika.

"Radnici su došli do dna, duguju im 24 i po plate, a mnogi su zbog dugotrajne neizvjesnosti privatizacije psihički oboljeli", ističe ona.

Ljubomir Dakić, direktor "Boske", kazao je da budućeg vlasnika očekuje posao na oživljavanju robne kuće kroz koju više od godinu dana nije prometovana roba i koja grca u dugovima većim od 13 miliona KM.

Vlasnici ne žele prodati lokale

Vlasnici 15 lokala u prizemlju "Boske" ne žele ih prodati budućem kupcu robne kuće, ali su spremni na dogovor koji bi zadovoljio obje strane.

Istakao je to juče Vitomir Despotović, vlasnik lokala "Nicola’s" i predstavnik kupaca ostalih lokala u "Boski", ukazujući da ih predstavnici "Zekstra-Delte" za sve vrijeme procesa privatizacije nisu kontaktirali.

Izvor Nezavisne novine