NJUJORK – Potrošačke cijene u SAD skočile su početkom godine, čime je zaustavljen nedavni napredak u smanjenju inflacije, što će vjerovatno odložiti bilo kakvo smanjenje kamatnih stopa Federalnih rezervi (Fed), pokazali su vladini podaci.

Indeks potrošačkih cijena (CPI) u januaru je porastao više nego što je bilo predviđeno na mjesečnom i godišnjem nivou, kao i osnovne mjere kojima bi trebalo da budu umanjeni troškovi hrane i energije, prenosi Blumberg.

Cijena usluga porasla je najviše za gotovo dvije godine, a porasli su i troškovi smještaja, navedeno je u vladinim podacima.

Blumberg ističe da su pomenute cifre dodatno smanjile ionako male šanse da bi zvaničnici Feda uskoro mogli da počnu da snižavaju kamatne stope.

Neki kreatori finansijskih politika rekli su da žele da vide šire ublažavanje pritisaka na cijene prije smanjenja stopa, navodi američka agencija.

Ekonomisti su dugo tvrdili da bi put do inflacije od dva odsto, na koji Fed cilja, bio težak, a najnoviji CPI sugeriše da bi mogao biti duži i neravnomerniji.

S druge strane, mnogi prognostičari i dalje smatraju da je inflacija uglavnom u opadajućem trendu, piše Blumberg.