PEKING – Direktor Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ Kristalina Georgijeva izjavila je danas da su rizici po finansijsku stabilnost povećani i pozvala na kontinuiranu budnost, iako su ublaženi potresi na berzama u razvijenim ekonomijama.

Georgijeva je ponovila mišljenje da će 2023. biti još jedna godina izazova, sa usporavanjem globalnog rasta na ispod tri odsto zbog ožiljaka od pandemije, rata u Ukrajini i pooštravanja monetarne politike.

Čak i sa boljim šansama za 2024, globalni rast će ostati znatno ispod istorijskog prosjeka od 3,8 odsto, a ukupni izgledi ostaju slabi, rekla je ona na Kineskom razvojnom forumu.

MMF, koji je ove godine predvidio globalni rast od 2,9 odsto, trebao bi da objavi nove prognoze sljedećeg mjeseca.

Georgijeva je rekla da su kreatori politike u razvijenim ekonomijama odlučno odgovorili na rizike po finansijsku stabilnost nakon kolapsa banaka, ali je, uprkos tome, potreban oprez.

“Dakle, nastavljamo da pažljivo pratimo razvoj događaja i procenjujemo potencijalne implikacije na globalnu ekonomsku perspektivu i globalnu finansijsku stabilnost”, rekla je ona, dodajući da MMF posvećuje veliku pažnju najugroženijim zemljama, posebno zemljama sa niskim prihodima i sa visokim nivoom duga.

Ona je upozorila da bi geoekonomska fragmentacija mogla da podijeli svijet na suparničke ekonomske blokove, što bi rezultovalo “opasnom podjelom koja bi sve ostavila siromašnijim i manje bezbjednim”. (Srna, Rojters)