BANJALUKA – Vrtoglavo divljanje cijena prehrambenih namirnica nastavljeno je naglim poskupljenjem šećera, koji je u maloprodaji donedavno koštao oko 1,50 KM, dok je sada za kilogram ovog proizvoda neophodno izdvojiti i više od dvije marke.

Kako nam je potvrđeno u Agenciji za statistiku BiH, šećer je u januaru prošle godine po kilogramu koštao 1,35 KM, a čak i tada je, kako tvrde potrošači, bio preskup za kućni budžet kojim raspolažu.

U udruženjima za zaštitu potrošača navode da je većina trgovačkih lanaca već istakla nove cjenovnike, dok će ostali to učiniti narednih dana.

Tako je, primjera radi, u jednom diskontu u Banjaluci prošle sedmice šećer koštao između 1,40 i 1,60, dok je sada za kilogram te namirnice u kristalu potrebno izdvojiti od 1,87 do čak 2,15 KM.

“I najstariji bh. građani teško da će se sjetiti da je za šećer nekada bilo potrebno izdvojiti više od dvije marke. Pa, molim vas, taj proizvod je krajem 2009. godine koštao 0,90 KM po kilogramu”, riječi su Mesuda Lakote, sekretara Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH.

Murisa Marić, direktor Udruženja građana DON Prijedor, ističe da trgovci cijene više ne podižu jednom mjesečno, već gotovo svake sedmice.

“Šećer je dostigao previsoku cijenu, a šta će se dogoditi za dva do tri mjeseca, niko ne zna. Problem je i u tome što naši trgovci nemaju naviku da kupce informišu kada poskupe neki proizvod, dok svaku akciju ili pojeftinjenje reklamiraju”, naglašava Marićeva.

Ljubica Čolović, pomoćnik ombudsmana za zaštitu potrošača BiH, ističe da će zbog novih poskupljenja, kako šećera, tako i ostalih prehrambenih namirnica, građani imati sve manje novca za podmirenje drugih osnovnih potreba.

“Smatramo da je ovakak nagli skok cijene šećera neopravdan, jer samo ulazna cijena sirovine nije jedini faktor za konačnu cijenu te namirnice. U strukturi cijene šećera učestvuju i drugi troškovi: energije, vode i ostalih komponenti, kod kojih se cijena nije mijenjala”, argumentuje ona.

Formiranje cijena u BiH je slobodno, tako da resorna ministarstva nisu mogla uticati na inhibiciju ovog poskupljenja.

Ipak, u Federalnom ministarstvu trgovine trenutno analiziraju situaciju u vezi s poskupljenjem osnovnih životnih namirnica i vjerovatno će uskoro Vladi FBiH predložiti određene mjere koje bi trebalo da pomognu potrošačima.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS nismo mogli doći do informacije o eventualnim mjerama koje će preduzeti zbog naglih poskupljenja šećera i ostalih prehrambenih artikala.

Izvor Agencije