ISTOČNO SARAJEVO – Pozitivne finansijske rezultate u ovoj godini očekuje 61 odsto poslodavaca u Republici Srpskoj, a 51 odsto planira nova zapošljavanja, pokazalo je istraživanje koje je uradio republički Zavod za zapošljavanje.
Istraživanje je pokazalo da 61,2 odsto poslodavaca ima optimistična očekivanja u ovoj godini, 33,7 odsto predviđa stagnaciju, a 4,6 odsto očekuje pad poslovanja.

Prema grupi djelatnosti, najveći rast finansijskih efekata očekuje 63,4 odsto poslodavaca iz građevinarstva, a 63,2 odsto poslodavci iz oblasti uslužnih djelatnosti.

Prema istraživanju tržišta rada, koje je uradio Zavod za zapošljavanje, od 1.114 poslodavaca koji su učestvovali, 573 planira zapošljavati nove radnike u ovoj godini, odnosno 51 odsto.

Poslodavci planiraju zaposliti 2.987 radnika, a najveću potrebu imaju za radnicima sa zanimanjima u okviru trogodišnje i četvorogodišnje srednje stručne spreme.

Nova zapošljavanja planiraju u najvećoj mjeri poslodavci iz oblasti industrije i građevinarstva, dok je taj procenat najniži u oblasti trgovine.

Kada je riječ o visokoj stručnoj spremi, najtraženiji u ovoj godini su programeri i doktori medicine.

Istraživanje je Zavod proveo od 29. septembra do 31. oktobra 2023. godine.