PRIJEDOR – U Prijedoru je za predstavnike privatizovanih društvenih preduzeća iz ove opštine održana prezentacija rada i rezultata projekta ”Restrukturisanje preduzeća u RS putem aktivnog upravljanja portfeljima privatizaciono-investicionih fondova”.

Na primjeru osam preduzeća u Srpskoj ovaj projekat, za koji je sredstva obezbijedila Evropska unija, implementiraju međunarodni i domaći stručnjaci.

Jedan od članova tima ovog projekta Đorđe Lajšić rekao je da je sama aktivnost restrukturisanja preduzeća laka i razumljiva, ali da nije laka za sprovođenje, što doprinosi utrošku vremena i resursa.

”Ustanovili smo da su u privatizovanim preduzećima često pomiješane funkcije vlasnika i direktora, da su kadrovski nedovoljno opremljena, da posjeduju zastarjele tehnologije i tehnike pružanja usluga, te izuzetno nestabilno stanje u finansijskom sektoru”, naveo je Lajšić.

On je naglasio da je rješenja za sve ove nedostatke u projektovanju ”mape puta”, odnosno liste preciznih aktivnosti i odgovornosti , kontrole i akcija.

”Ova aktivnost urađena je u osam preduzeća u RS, uz puno prihvatanje i vlasnika i rukovodilaca”, kazao je Lajšić.

Lajšić je precizirao da je među preduzećima u kojima je izvršeno restrukturisanje i Fabrika za preradu voća ”Prijedorčanka”.

Izvor Agencije