BANJALUKA – Privrednici u RS oštro se protive novim propisima po kojima će do kraja godine morati da potpišu ugovore sa revizorskim kućama i plate usluge revizora, koji bi trebalo da prečešlja poslovne knjige.

Upozoravaju kako je to još jedna omča oko vrata ionako posrnuloj privredi, a posebno su kivni zbog činjenice da je propisana minimalna satnica revizora od 50 KM.

Na sve to, novim pravilima o kriterijumima za utvrđivanja naknada za usluge revizije, koje je Savet za računovodstvo i reviziju RS doneo u junu, propisan je i obavezan broj sati koje revizor mora da provede u preduzeću. Tako bi u firmi najnižeg platnog reda revizor trebalo da provede oko 80 sati, što košta oko 4.000 KM. Privrednici kažu kako ih posebno ljuti to što je Savet za računovodstvo i reviziju RS „isposlovao“ da se zavuče ruka u džep privrednicima kako bi se namestila sigurna zarada za 174 ovlašćena revizora u RS.

„Tragedija je da sami sebi određuju iznos satnice rada. Po toj tarifi, dnevnica revizora je 400 KM, a mesečna plata 9.000 KM! Zamislite to u ovoj državi, gde je prosečna penzija manja od jedne revizorske dnevnice, a trećina radnika nema toliku mesečnu platu!“, upozorava direktor bijeljinskog „Spektar drinka“ Đorđe Slavinjak. On napominje da su revizori isposlovali mogućnost da im firma u koju dođu, za sve vreme revizije plati smeštaj, hranu i putne troškove. Tako bi „Spektar drink“ trebalo da za reviziju obezbedi oko 20.000 KM, jer bi revizor u preduzeću trebalo da provede oko dva meseca. „Ovo je neverovatan apsurd koji govori o megalomaniji i pohlepi pojedinih ljudi, koji parazitski iscrpljuju ovo malo privrede, koja je već na kolenima. Bez obzira na stručnost revizora, siguran sam da on nikako ne može znati kako neko preduzeće stoji bolje od vlasnika. U svakom slučaju, ako vlasnik želi reviziju svog poslovanja, trebalo bi da je naruči po svom izboru“, kaže Slavinjak i tvrdi da se sve radi „preko kolena“ i da za to nije stvoren ambijent. Ti skupi konsultanti im, kaže, nisu potrebni.

Direktor banjalučke fabrike obuće „Bema“ Marinko Umićević kaže da se nova pravila obavezne revizije kose sa pravilima tržišne ekonomije, a zamera i kolegama privrednicima koji nisu na vreme reagovali. „Revizija postoji svugde u svetu i treba da postoji, ali to je ovde čista pljačka ove siromašne privrede“, tvrdi Umićević.

Direktor fabrike obuće „Sanino“ iz Dervente Radovan Pazurević kaže da će privrednici insistirati da se nameti za revizore ukinu. Smatra da je namera bila da država deo svojih službenika preusmeri u revizorsku struku, ali preko leđa privrednika. „Mi time dobijamo skupog radnika na platnom spisku i ništa više“, poručuje Pazurević.

Generalni sekretar Saveza računovođa i revizora RS i član Saveta za računovodstvo i reviziju RS Novak Kondić, kaže da će ove sedmice biti organizovan sastanak u Ministarstvu finansija RS da se primedbe privrednika razmotre. „Nema kvalitetnih finansijskih izveštaja bez revizije i tako je u celom svetu. Ako neko misli da je par hiljada maraka na godišnjem nivou veliki trošak i opterećenje za privredu, onda tu nema ni preduzeća ni privrede i onda te firme, ako su toliko slabe, treba ugasiti“, smatra Kondić. On podseća da su utvrđene smernice kolike bi cene revizije trebalo da budu, a sve po međunarodnim standardima. „Cena rada eksperta revizora, najvišeg zvanja, koji ima fakultet i položenih 14 ispita, košta 50 KM, a posao neko uradi za pet, a neko za 105 sati. Postoje smernice koliko časova rada treba kako bi se uradila kvalitetna revizija i ako neko misli da to može da uradi za par sati, onda se vara“, objašnjava Kondić. On napominje da se ne može pomiriti sa tim da se neko protivi ponovnom pregledu poslovanja, koji uliva poverenje poslovnim partnerima i klijentima i tvrdi da je to – nepotrebno opterećenje.

Komora traži ukidanje cenovnika za revizore

Upravni odbor Privredne komore RS nedavno se izjasnio da primena pravila o reviziji preduzeća sa sobom nosi nepovoljne finansijske posledice za firme i doneo odluku da se uputi inicijativa za izmenu tih pravila. „Smatramo da se određivanjem najnižeg iznosa naknada za reviziju narušava sloboda i princip ugovaranja“, saopštila je Komora. Novak Kondić smatra da bi Privredna komora RS trebalo da se bavi ključnim stvarima za podsticanje razvoja privrede, a ne „nekim sporednim pravilnicima“.

Izvor EuroBlic