BANJALUKA – Investiciono-razvojna banka (IRB) RS je na berzanskom trgovanju prodala akcije Fonda za restituciju RS iz 34 preduzeća za oko 600.000 KM, što je prva prodaja tih akcija od procesa privatizacije.

Kupci su najviše platili akcije preduzeća “Poljoprivrednik” iz Dervente oko 296.000 KM, a među prodatima su i akcije banjalučkih firmi “Beograd”, “Banjaluka film”, “Krajinapromet”, “Auto-servis Krajina”, “Unicep Group” i “Unicep Trade”.

Prodate su i akcije Fonda za restituciju u “Energoinvest Automatici” iz Istočnog Sarajeva, Rudniku kaolina “Motajica” iz Srpca i “Neimarstvu” Trebinje.

Na tržištu Banjalučke berze juče su bile ponuđene akcije Fonda za restituciju iz ukupno 125 firmi iz procesa privatizacije za koje su brokerske kuće IRB-u prijavile zainteresovanost potencijalnih kupaca.

Fond za restituciju ima do pet odsto vlasničkog udjela u svim preduzećima koja su išla u privatizaciju u RS.

Mirjana Čomić, izvršni direktor Sektora za plasmane u IRB-u, kazala je da su akcije Fonda za restituciju ponudili na prodaju u cilju restrukturiranja portfelja tog fonda, a u skladu s ranije usvojenim planom za ovu godinu.

“Na Banjalučkoj berzi je ponuđen dio portfelja Fonda za restituciju koji želimo prodati, a postoji i dio akcija koji želimo zadržati u portfelju”, napomenula je ona.

Dobijena sredstva, navodi ona, IRB može koristiti za ulaganje u kupovinu hartija od vrijednosti na tržištu Banjalučke berze.

IRB je 3. juna objavila javni poziv, koji je otvoren do 30. septembra, u kojem traži kupce akcija Fonda za restituciju RS u ukupno 341 preduzeću čija početna vrijednost iznosi oko tri miliona KM. Uglavnom se radi o neperspektivnim preduzećima, među kojima ima i onih čija se vrijednost u portfelju Fonda vodi sa nula.

Izvor Agencije