BANJALUKA – Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj ostvarena u martu ove godine veća je za 18,4 odsto u odnosu na ostvareni obim proizvodnje u februaru, podaci su Republičkog zavoda za statistiku RS.

Proizvodnja u martu 2010. godine u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju iz prošle godine veća je za 7,4 odsto, dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine povećana za 5,8 odsto.

– Industrijska proizvodnja ostvarena u periodu januar-mart 2010. godine, u poređenju sa istim periodom prošle godine veća je za 6,1 odsto – podaci su Zavoda.

Dodaje se da je u oblasti vađenja ruda i kamena industrijska proizvodnja u martu ove godine u odnosu na prethodni mjesec povećana za 35,5 odsto, a u prerađivačkoj industriji za 19,5 odsto u poređenju sa februarom.

Ekonomski analitičar Stevo Pucar kaže da se rast industrijske proizvodnje u RS može objasniti time da velike svjetske ekonomije polako izlaze iz krize, te da raste broj narudžbi iz inostranstva.

Dodaje da je pozitivno to što je i dalje evidentan rast industrijske proizvodnje u Srpskoj, ali da bi u cilju održavanja ovog tempa, veću pažnju trebalo posvetiti daljoj edukaciji kadrova koji se zapošljavaju u industriji. Ovim bi se, ističe, držao korak sa zahtjevima svjetskog tržišta.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku industrijska proizvodnja u martu 2010. godine, u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju lani, manja je za 0,3 odsto, a u odnosu na proizvodnju iz istog mjeseca prošle godine veća je za 2,5 odsto.

– U poređenju sa ostvarenom proizvodnjom u februaru ove godine, industrijska proizvodnja u martu veća je za 7,4 odsto – podaci su Zavoda.

Proizvodi

Iz Zavoda navode da je posmatrano po ekonomskoj namjeni industrijskih proizvoda u periodu januar – mart 2010. godine u odnosu na isti period prošle godine, ostvaren rast proizvodnje intermedijarnih proizvoda za 31,7 odsto, netrajnih proizvoda za 4,1 odsto i energije za 1,8 odsto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda manja za 14,9 odsto i kapitalnih proizvoda za 29,1 odsto.

Proizvodnja u RS po mjesecima

decembar 2009.         + 2,4 % u odnosu na novembar

januar 2010.            – 13,7 % u odnosu na decembar

februar 2010.           – 0,4 % u odnosu na januar

mart 2010.             + 18,4 % u odnosu na februar

Izvor Agencije