BANJALUKA – Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj od početka januara do kraja jula ove godine veća je za četiri odsto nego u istom periodu prošle godine, podaci su Zavoda za statistiku RS.

Za sedam mjeseci ove godine u Srpskoj najveći rast od 11 odsto registrovan je u vađenju ruda i kamena, dok je u prerađivačkoj industriji u istom periodu registrovan rast od 3,3 odsto, a u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom i vodom zabilježen je rast od 1,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Direktor Ekonomskog instituta RS Duško Jakšić rekao je da je veoma značajno za privredu Srpske to što je ove godine porasla prerađivačka industrija.

– Od ukupnog rasta industrije u Srpskoj, porast prerađivačke industrije imaće najviše pozitivnog uticaja na zaposlenost, spoljnotrgovinsku razmjenu i izvoz, kao i na povećanje društvenog proizvoda – istakao je Jakšić.

On je naglasio da se u prerađivačkoj industriji nalazi najveći broj zaposlenih u Srpskoj jer je čak jedna četvrtina od ukupnog broja zaposlenih na njenoj evidenciji, tako da se svaki porast te industrije direktno odražava na broj zaposlenih.

– Najbolji korak ka većoj zaposlenosti je porast prerađivačke industrije, što su pokazali i podaci prošle godine, kada je prerađivačka industrija zabilježila pad, koji se manifestovao i gubitkom radnika – kazao je Jakšić.

Jakšić je dodao da je rudarstvo u RS oduvijek bilo jedna od vodećih grana privrede, te da Srpska ima veoma bogate privredne potencijale sa gasom, električnom energijom i vodom, zbog čega nije iznenađujuće to da se u ovim oblastima bilježi porast proizvodnje.

Prema ekonomskoj namjeni proizvoda, za sedam mjeseci ove godine u Srpskoj najveći rast od 20,6 odsto ostvaren je u proizvodnji netrajnih proizvoda široke potrošnje, dok je najveći pad od 20 odsto registrovan u proizvodnji intermedijalnih proizvoda.

Jun

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, industrijska proizvodnja ostvarena u julu ove godine u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju u 2009. godini manja je 3,2 odsto, dok je u odnosu na prošli mjesec ove godine manja 8, 9 odsto.

Izvor Glas Srpske