SARAJEVO – Banke u Bosni i Hercegovini u prošloj godini su ostvarile rekordne rezultate, a mnoge od njih postavile su i svoje lične rekorde u prihodima i zaradi.

Najveća banka u BiH po ukupnoj aktivi – UniCredit bank Mostar, lani je ostvarila čistu zaradu, odnosno dobit od 112,5 miliona KM, što je rekordan iznos. To je prvi put u posljednjih nekoliko godina da zarada jedne banke pređe iznos od 100 miliona KM, izvještava BiznisInfo.ba.

Poređenja radi, godinu ranije zarada ove banke bila je 88 miliona KM.

Sve banke zajedno registrovane u Federaciji BiH prošle godine su ostvarile neto dobit u iznosu od 363,4 miliona KM. Ovo je za oko 70 miliona KM više u odnosu na godinu ranije kada je dobit bila 293,6 miliona KM.

Ukupni prihodi banaka u FBiH lani su bili oko milijardu i 189 miliona KM pokazuju, preliminarni podaci. Ukupni rashodi bili su 887 miliona KM.

Sve banke su poslovale dobro i pozitivno i može se reći da je bankarski sistem u FBiH bez loše karike. Na prostoru FBiH registrovano je ukupno 13 banaka.

Inače, u svjetlu trenutnih dešavanja u svijetu kada je riječ o bankarskom sektoru, odnosno krize u nekim svjetskim bankama, treba reći da bankarski sistem u BiH nije ugrožen.

Kapital bankarskog sektora u BiH uglavnom čine depoziti domaćih građana i privrede a izložnost je stranom kapitalu veoma mala, pa razloga za paniku nema.