BEOGRAD – Visoki zvaničnici vlada RS i Srbije potpisali su juče u Beogradu Sporazum o privrednoj saradnji, koji predviđa prodaju automobila punto i traktora IMT iz Srbije u RS, te prodaju namještaja i turističkih aranžmana iz RS u Srbiji po subvencioniranim cijenama.

Sporazum su potpisali potpredsjednici vlada RS i Srbije Jasna Brkić i Mlađan Dinkić, uz prisustvo premijera Milorada Dodika i Mirka Cvetkovića, te potpredsjednika italijanske auto-kompanije FIAT Alfreda Altavile. Tim sporazumom građanima RS omogućena je kupovina kragujevačkog FIAT punta s popustom od 1.000 evra na osnovu zamjene staro za novo, tako da će njegova cijena iznositi 5.999 evra s PDV-om. Pri tome će se subvencija od 1.000 evra plaćati iz budžeta RS, dok subvenciju troškova transporta, osiguranja i garancija u iznosu od 613 evra obezbjeđuje Vlada Srbije. Punto će se moći kupiti na kredit sa subvencioniranom kamatom od 4,5 odsto i na otplatu od sedam godina, tako da bi visina rate za osnovni model iznosila 84 evra. Isporuka punta u RS počinje od 1. septembra ove godine.

Traktori IMT biće prodavani u RS uz popust od 2.000 evra i to na kredit, takođe sa sedam godina otplate i subvencioniranom kamatom od 4,5 odsto, pri čemu subvenciju od 2.000 evra podjednako plaćaju dvije vlade. Prema potpisanom sporazumu, Srbija preuzima obavezu da RS obezbijedi 2.000 traktora u narednih 18 mjeseci.

Sporazumom je, takođe, predviđeno da Vlada Srbije obezbijedi subvencionirane kredite svojim građanima za kupovinu namještaja iz RS s kamatom od šest odsto i periodom otplate do pet godina. Beograd treba da izdvoji i subvencije za kredite za turističke aranžmane građanima Srbije za posjetu RS s godišnjom kamatom od 4,5 odsto i otplatom od šest do 12 mjeseci.

Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS, izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma, ocijenivši da on predstavlja još jedan korak u realizaciji Sporazuma o paralelnim i specijalnim vezama RS i Srbije. Izrazio je nadu da će sporazum biti proširen i na druge sfere ekonmske saradnje i da će poboljšati kapacitete obje privrede.

"Poštujući Dejtonski sporazum, našli smo prostor da sarađujemo i otvorimo prostor i za druge da sarađuju s RS na raznim osnovama", rekao je Dodik i dodao da je u vremenu kada se svijet suočava s recesijom važno ohrabriti privredu i potrošnju.

Dodik je kazao da je Srbija ponudila iste uslove saradanje za subvencioniranu kupovinu robe i usluga i Federaciji BiH.

Premijer Srbije Mirko Cvetković naglasio je da ovaj sporazum, za koji je ocijenio da ima veliki značaj, pokazuje dobru privrednu saradnju Srbije i RS. Poručio je da se u vrijeme ekonomske krize treba boriti za proširenje domaćeg tržišta, a ne stvarati barijere.

Izvor Agencije