BANJALUKA – U Republici Srpskoj, ali i BiH već se bilježi blago smanjenje uvoza naftnih derivata od kako je u novembru prošle godine počela sa radom Rafinerija nafte Brod, potvrdila je portparol Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS Aleksandra Vukašinović.

Prema zvaničnim informacijama Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u toku prošle godine u RS uvezeno je oko 347.000 tona derivata nafte, odnosno 13,39 odsto manje nego u 2007. godini.

Vukašinovićeva je dodala da je ukupna vrijednost uvezenih količina naftnih derivata u prošloj godini iznosila oko 472 miliona KM, dok je 2007. godine uvoz naftnih derivata iznosio 387,9 miliona KM.

U prva tri mjeseca ove godine u RS uvezeno je oko 31.000 tona naftnih derivata, što predstavlja 63,1 odsto manje od tromjesečnog godišnjeg prosjeka prošle godine.

Prema njenim riječima, evidentno je da je struktura uvoza znatno izmjenjena u prva tri mjeseca ove godine i da RS bilježi značajno smanjenje uvoza, posebno onih goriva koja su obuhvaćena Odlukom o kontroli kvaliteta tečnih naftnih derivata u BiH.

“To sve dodatno pokazuje da građani RS, ali i BiH proizvode Rafinerije nafte i Rafinerije ulja prihvataju kao domaće, čiji kvalitet je prepoznatljiv”, naglasila je portparol resornog ministarstva.

Ona je podsjetila da je rekonstrukcija postrojenja Rafinerija nafte Brod omogućila dnevnu preradu od oko 3 600 tona sirove nafte i postizanje kvaliteta proizvoda u skladu sa Odlukom i prije isteka rokova, a da je Rafinerija prešla sa proizvodnje D2 na proizvodnju dizela euro 4, dva i po mjeseca prije isteka rokova po Odluci o kontroli kvaliteta tečnih naftnig derivata u BiH.

Navodeći da je još rano govoriti o pravnim efektima privatizacije preduzeća iz oblasti naftne industrije RS, Vukašinovićeva je rekla da činjenice govore da je Rafinerija nafte zaposlila 234 nova radnika, Rafinerija ulja 50, da se svi porezi i doprinosi redovno uplaćuju, te da se i struktura izvoza mijenja.

“Poređenja radi, cijena sirove nafte je za oko 30 odsto manja od cijene iste količine naftnih derivata”, zaključila je Vukašinovićeva.

Izvor Agencije