LONDON – Prema multinacionalnoj kompaniji "PricewaterhouseCoopers" (PwC), i jednoj od najboljih revizorskih firmi na svijetu, globalni poredak najjačih ekonomskih sila će za tridesetak godina drastično da se promijeni.

U izvještaju "Dugoročno predviđanje: Kako će se svjetski ekonomski poredak promijeniti do 2050?", PwC je rangirao 32 najmoćnije ekonomije svijeta. Kao mjerilo ekonomske snage uzeli su predviđen nivo godišnjeg bruto domaćeg proizvoda, ali iskazanim sa paritetom kupovne moći. Prema ovim projekcijama, Kina će učvrstiti svoj položaj najjače ekonomske sile svijeta, SAD i Indija će se zamjeniti na drugom i trećem mjestu, Japan i Nemačka će skliznuti po četiri mjesta svaka, dok će Indonezija skočiti četiri mjesta na tabeli. Veliki rast ostvariće i Meksiko (četiri mjesta) i Turska koja će skočiti sa 17. na 11 mjesto. Ukupno će svijetska ekonomija narasti za gotovo 130 posto (više nego udvostručiti), a Kina će sama činiti 20 posto cijele svjetske ekonomije.

"Očekujemo da će rast najvećim dijelom ostvarivati ekonomije u nastajanju i one u razvoju, pri čemu će sedam ekonomija u nastajanju (Brazil, Kina, Indija, Indonezija, Meksiko, Rusija i Turska), u iduće 34 godine rasti u prosjeku 3,5 posto godišnje. Radi poređenja, razvijene privrede u grupi G7 – Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD – rašće u prosjeku samo 1,6 posto godišnje, prockenjuju u PwC-u. (Blic)