BANJALUKA – Radnici Fabrike alatnih mašina “Jelšingrad” iz Banjaluke, koji su stupili u generalni štrajk, saznali su da je generalni direktor preduzeća Tomislav Vujinović pokrenuo inicijativu stečajnog postupka, što je za njih neprihvatljivo, rekao je predsjednik Sindikalne organizacije ove fabrike Čedo Tomić.

“Nadzorni odbor preduzeća će u petak, 29. maja, donijeti konačnu odluku o razrješenju generalnog direktora i imenovanju vršioca dužnosti”, istakao je Tomić, navodeći da je Vujinović na jučerašnjoj sjednici Nadzornog odbora podnio ostavku, ali da ona nije prihvaćena zato što nije bilo alternativnog rješenja za imenovanje vršioca dužnosti.

Tomić je na konferenciji za novinare, koja je danas održana u prostorijama ovog preduzeća, rekao da će radnici biti u štrajku sve do ispunjenja njihovih zahtjeva koji se odnose na isplatu zaostalih plata iz prošle i ove godine i smjenu Vujinovića.

“Tražim od Vlade RS, koja je vlasnik 61 odsto kapitala preduzeća, da razmotri sva druga rješenja, osim da preduzeće ide u stečaj”, istakao je Tomić.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Mirko Karalić ponovio je da će radnici istrajati u ispunjenju zahtjeva, koji se odnose na isplatu zaostalih plata u ukupnom iznosu od 870.000 KM, te za smjenu generalnog direktora preduzeća i pokretanju njegove odgovornosti zbog katastrofalne situacije u preduzeću.

On je rekao da su radnici ogorčeni informacijom da je direktor preduzeća samoinicijativno pokrenuo stečaj preduzeća.

Karalić je izrazio očekivanje da će Vlada, kao većinski vlasnik, pozitivno odgovoriti na zahtjeve Štrajkačkog odbora i da preduzeće neće otići u stečaj.

“Štrajk će trajati sve do ispunjenja naših zahtjeva, a ako se do petka ne nađu neka rješenja Štrajkački odbor će donijeti odluku o daljim koracima, koji ne isključuju mogućnost štrajka glađu”, istakao je Karalić.

On je rekao da štrajkuje oko 200 radnika, od ukupno 435 zaposlenih.

Predsjednik Boračke organizacije FAM “Jelišingrad” Milutin Gajić rekao je novinarima da je bez Vlade i resornog ministarstva nemoguće pronaći rješenje za to preduzeće.

“Bojim se da su radnici `Jelšingrada` prepušteni sami sebi, jer se u sedam dana štrajka upozorenja niko od predstavnika Vlade nije obratio radnicima niti pozvao na razgovore radi pronalaska rješenja za ovo preduzeće”, istakao je Gajić.

On je rekao da Vlada RS treba da predloži rješenje za “Jelšingrad”, ali da stečaj nije prihvatljiv za radnike.

Gajić je podsjetio da su 832 radnika iz ovog preduzeća bili pripadnici Vojske RS, od čega ih je 35 poginulih i više od 150 ratnih vojnih invalida.

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik rekao je da će Vlada analizirati na koji će način pomoći Fabrici alatnih mašina “Jelšingrad” iz Banjaluke, čiji su radnici u štrajku, ali samo u okviru programa donesenog u okviru mjera za sprečavanje svjetske krize.

Dodik je rekao da se Vlada, na čijoj je sjednici danas bilo riječi o štrajku u “Jelšingradu”, ne protivi da pomogne radnicima.

“Očigledno je da je rukovodstvo te kompanije u prošlosti činilo mnoge greške u vođenju kompanije i načinilo firmu potpuno nekonkurentnom tako da nije bilo zainteresovanih kupaca”, rekao je Dodik.

Izvor Agencije