BANJALUKA – Radnici Fabrike alatnih mašina (FAM) “Jelšingrad”, njih oko 200, prekinuće tronedjeljni štrajk ukoliko im odmah budu isplaćene prošlogodišnje oktobarska i novembarska plata, a decembarska u roku od 30 dana od isplate prethodne dvije, rekao je danas predsjednik štrajkačkog odbora Mirko Karalić.

On je naglasio da će generalni štrajk biti nastavljen ukoliko ne bude ispoštovan zaključak sindikalnog i štrajkačkog odbora preduzeća, donesen na zajedničkom sastanku 12. juna.

“Inicijativa za smjenu direktora preduzeća Tomislava Vujinovića i traženje njegove odgovornosti i dalje ostaje na snazi i to pitanje je u nadležnosti Nadzornog odbora preduzeća”, zaključio je Karalić.

Predsjednik Sindikalne organizacije FAM “Jelšingrad” Banjaluka Čedo Tomić rekao je Srni da očekuje da će svi radnici preduzeća biti zbrinuti u skladu sa Zakonom o stečajnom postupku.

“S obzirom da je Vlada RS na prijedlog direktora preduzeća prošle sedmice dala saglasnost za provođenje stečajnog postupka očekujemo restrukturisanje fabrike kroz stečaj i obnovu razgovora sa bivšim partnerima koji su bili zainteresovani za `Jelšingrad`”, istakao je Tomić.

On je rekao da radnike raduje činjenica da Vlada RS ima namjeru da se “Jelšingrad” ne ugasi kroz klasičan stečaj gdje bi se imovina rasprodala a radnici ostali na ulici.

“Očekujemo da dolaskom stečajnog upravnika fabrika ne prestane sa radom, već da određen broj ljudi koji ima posla i dalje radi, a da se nakon povećanja obima posla radnici povuku sa Biroa za zapošljavanje”, zaključio je Tomić.

Predsjednik Granskog sindikata metalaca i rudara RS Tane Peulić rekao je Srni da se sindikat zalaže za reorganizaciju “Jelšingrada” kroz stečaj, kako bi preduzeće nastavilo proizvodnju, a da se ne ode u klasičan vid stečaja.

Vlada Republike Srpske je 11. juna dala saglasnost da nad Fabrikom alatnih mašina “Jelšingrad” iz Banjaluke bude pokrenut stečajni postupak.

Portparol Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS Aleksandra Vukašinović rekla je prošle sedmice da je osnovni cilj da se kroz programirani stečaj očuva zdravi dio preduzeća i da se riješe potraživanja povjerilaca.

Oko 200 radnika FAM “Jelšingrad” Banjaluka 27. maja je stupilo u generalni štrajk, zbog neisplaćnih plata iz prošle i ove godine.

Izvor Agencije