BROD – Rafinerija nafte Brod juče je obnovila transport naftnih derivata rijekom Savom koji je bio prekinut prije 20 godina.

Aleksandar Litvinenko, direktor Rafinerije nafte, kazao je da su investicije u ponton pretakalište derivata na Savi iznosile oko 850.000 evra i da omogućavaju transport derivata baržama.

"Prvim baržama biće prevezena količina od oko 3.000 tona derivata za tržište crnomorskog regiona", istakao je Litvinenko.

Zamjenik generalnog direktora "Optima grupe" Slavko Šćepanović istakao je da su dugoročni planovi grupacije usmjereni na pozicioniranje na domaćem i stranom tržištu kroz ulaganja u rekonstrukciju i revitalizaciju naftnih postrojenja. Ukupna sredstva za ulaganja i finansiranje tekućeg poslovanja preduzeća naftne industrije RS u idućoj godini, prema njegovim riječima, procjenjuju se na oko 210 miliona evra.

Šćepanović je istakao da će transport naftnih derivata rijekom Savom omogućiti da njihovi proizvodi na brži i ekonomičniji način budu prevezeni do rumunske luke Konstanca, a odatle dalje u zemlje Evropske unije i svijeta. Menadžment Rafinerije nafte očekuje, takođe, da će se uskoro završiti zakonska procedura koja će omogućiti carinjenje u krugu tog preduzeća.

Slobodan Rajlić, savjetnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS, rekao je da je projekat pokretanja proizvodnje u Rafineriji nafte, jedinog takvog kapaciteta u BiH, bio izazov ne samo za njenog većinskog vlasnika, rusku kompaniju "Neftegazinkor", već i za sve institucije RS i BiH. On je istakao da stvaranjem uslova za nesmetan rad ovog kapaciteta i plasman proizvoda u skladu s postojećom legislativom doprinosi jačanju domaće privrede, ta sigurnijem i kvalitetnijem snabdijevanju potrošača.

"Ono što ne smijemo zaboraviti jesu aktivnosti na poboljšanju kvaliteta proizvoda i jačoj kontroli procesa proizvodnje", naglasio je Rajlić napominjući da je Rafinerija kupila najsavremeniju opremu za novu laboratoriju u vrijednosti od 6,4 miliona KM. Vlada RS će, ukazuje on, inicijativama prema Savjetu ministara BiH i podrškom izvoznicima nastojati da zaštiti domaće proizvođače kroz insistiranje na primjeni istih uslova za sve potpisnice sporazuma CEFTA i uspostavljanju kontrole kvaliteta pri uvozu, što do sada nije slučaj.

Izvor Agencije