BANJALUKA, Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je da je u budžetu RS u prva dva mjeseca ove godine zabilježen trend rasta ukupnih prihoda od devet odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Tegeltija je naglasio da su indirektni porezi rasli po stopi od osam odsto, a direktni po stopi od 18 odsto. “Naravno da nismo zadovoljni ovim tempom rasta i mislimo da može više”, rekao je Tegeltija, dodavši da se efekti poreza i doprinosa još ne mogu osjetiti, pogotovo ne u prva dva mjeseca.

On je rekao da i punjenje fondova ima trend rasta – Fond PIO ima rast od 6,5 odsto, zdravstvenog osiguranja oko 4,5 odsto, Fonda dječije zaštite oko 7,8 odsto, dok je Zavod za zapošljavanje zabilježio dvocifren rast. Prema njegovim riječima, u narednom periodu novca će biti onoliko koliko je potrebno za normalno funkcionisanje svih institucija u RS, uz sve poteškoće u vezi sa punjenjem budžeta i izvršavanje svih predstojećih obaveza.

On je naveo da je neformiranje vlasti na nivou Federacije BiH i BiH razlog zbog kojeg je Vlada RS sa računa posebnih namjena krajem januara uzela 60 miliona KM pozajmice, koji će, kako je rekao, biti vraćeni do kraja godine. Tegeltija je pojasnio da se pozajmice uvijek uzimaju u trenutku kada postoji nesklad između prihoda i rashoda, a to je uvijek u prvom kvartalu kada postoje najveći problemi sa stanovišta punjenja budžeta.

“Ono što se dešava u prvom kvartalu ove godine, a što do sada nije ubičajeno, jeste neformiranje vlasti na nivou FBiH i BiH zbog čega u naš budžet ne možemo da primimo sredstva koja nam pripadaju po osnovu sredstava međunarodnih finansijskih institucija. Po tom osnovu mi smo trebali da primimo oko 40 miliona sredstava”, rekao je Tegeltija za banjalučku Alternativnu televiziju.

Većina zemalja u svijetu, kaže Tegeltija, susreće se sa problemom kratkoročnih nesklada između prihoda i rashoda i to se rješava emisijom trezorskih zapisa odnosno kartkoročnih hartija od vrijednosti. “Vlada RS je završila sve potrebne pripreme i mi ćemo u narednom periodu eventualne nesklade završavati na identičan način, a tih 60 miliona KM do kraja godine biće vraćeno tamo gdje im je i mjesto”, naglasio je Tegeltija.

Ministar je rekao da će Vlada RS pružiti podršku privrednom razvoju, a ta podrška biće usmjerena kroz investicione cikluse koje Vlada priprema – investicije u oblasti niskogradnje i subvencije za podsticanje zapošljavanja. “Vlada RS je Privrednoj komori predložila konkretne mjere podsticaja zapošljavanja kroz program subvencija za radnike i kroz subvencije za investiciona ulaganja. Sada očekujemo konkretne primjedbe i sugestije od Komore, nakon čega ćemo obezbijediti sredstva u budžetu kao grantove za provođenje tih projekata i sugurni smo da možemo obezbijediti nekoliko hiljada radnih mjesta kroz ovaj program”, objasnio je Tegeltija.

Govoreći o mogućnosti uvođenja niže stope PDV na osnovne životne namirnice, ministar Tegeltija je rekao da je Vlada RS spremna da ponudi koncept sa dvije stope u čemu bi jedna stopa odnosila na osnovne životne namirnice što bi donokle dovelo do snižavanja njihovih cijena.

“Mi smo spremni u RS da implementiramo tu stopu, ali ako bude ovako išao proces formiranja vlasti u BiH bojim se da to neće biti tako brzo. Realno govoreći, ukoliko bude odgovornosti sa druge stane, mislim da možemo od 1. jula računati na uvođenje diferencirane stope, jer je u poreskim sistemima uobičajeno da se nove stope uvode ili na početku ili sredinom godine. Taj datum bi bio neki krajnji rok ako želimo postići bilo kakve efekte ovom stopom”, zaključio je Tegeltija.

Izvor Agencije