BERLIN – Optimizam ekonomskih analitičara povodom razvoja situacije u Njemačkoj u narednih šest mjeseci i dalje raste, pokazuju danas objavljeni rezultati ankete Lajbnicovog centra za evropska ekonomska istraživanja (ZEW) iz Manhajma.

Indeks ZEW je u februaru porastao sedmi put zaredom, ovog puta na 19,9 poena sa januarskih 15,2 poena, navodi se na veb stranici te organizacije.

Tržišta su očekivala blaži rast na 17,5 poena.

“Više od dvije trećine anketiranih sada pretpostavlja da će Evropska centralna banka (ECB) smanjiti kamatne stope u narednih šest mjeseci”, prokomentarisao je predsjednik ZEW profesor Ahim Vambah.

Podindeks kojim se ocjenjuje sadašnja ekonomska situacija u Nemačkoj je nasuprot tome pao na minus 81,7 poena sa minus 77,3 poena i sada je najniži od juna 2020. godine.

Indeks kojim se mjeri raspoloženje analitičara povodom buduće ekonomske situacije u evrozoni je u odnosu na januar porastao za 2,3 poena na 25 poena. Podindeks kojim se ocjenjuje sadašnja situacija u evrozoni je takođe porastao, za 5,9 poena na minus 53,4 poena.