BANJALUKA – Iako Republika Srpska već ima kapacitete za skladištenje nafte, do početka 2012. godine, u skladu sa direktivama Evropske unije, treba da bude donesen odgovarajući propis kojim će biti regulisano pitanje čuvanja obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata.

U Informaciji koju je nedavno usvojila Vlada Srpske navodi se da Direktiva EU obavezuje države članice da unutrašnjim propisima obezbijede držanje ukupnih količina naftnih rezervi.

– Interventne rezerve su obavezne, i to u visini od najmanje 90 dana prosječnog neto uvoza ili 61 dan prosječne unutrašnje potrošnje – navodi se u Informaciji.

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske utvrdila je prošle sedmice Nacrt dozvole Rafineriji ulja Modriča za obavljanje djelatnosti skladištenja nafte i naftnih derivata.

Zamjenik tehničkog direktora Rafinerije ulja Stojan Simić kaže da smještajni kapacitet za mazivna ulja zauzimaju 3.000 metara kubnih.

– Sirovina će se na skladištenje autocisternama prevoziti iz Broda, a unutrašnji transport odvijaće se sistemom cjevovoda – kazao je Simić i dodao da je Rafinerija ulja ispunila sve potrebne uslove, odnosno posjeduje svu potrebnu opremu i skladišni prostor.

Načelnik za marketing i reklamu “Optima grupe” Radomir Vidaković kaže da Republika Srpska već ima kapacitete za skladištenje naftnih derivata.

– To smo i dokazali kada je prošle godine zbog spora Rusije i Ukrajine bio spriječen transport gasa i kada je Srbija spasla svoju sezonu grijanja zahvaljujući mazutu iz Broda. Imamo svoje smještajne kapacitete i rezervoare, koji će se, u investicionom ciklusu, povećavati – rekao je Vidaković.

On je naglasio da je Rafinerija nafte Brod po proizvodnji, dopremanju sirove nafte i smještajnim kapacitetima spremna za ove direktive.

U Informaciji koju je usvojila Vlada navodi se da se rezerve nafte i derivata nafte mogu čuvati u zemlji ili na teritoriji druge države.

– Značajnu ulogu u formiranju i čuvanju obaveznih rezervi nafte i derivata nafte u Republici Srpskoj mogu i treba da imaju domaći proizvođač Rafinerija nafte Brod i Republička direkcija za robne rezerve – dodaje se u Informaciji.

Direktive

U Informaciji o obaveznim rezervama nafte i naftnih derivata piše i da je posljednjih godina raspravljano o različitim metodologijama izračunavanja potrebnih rezervi nafte u svijetu, prvenstveno zbog mogućnosti poremećaja snabdijevanja tržišta derivatima. Dodaje se da je zbog toga 2009. godine donesena nova Direktiva na nivou EU kojom se uvodi obaveza držanja minimalnih rezervi nafte.

Izvor Agencije