BANJALUKA – Industrija RS u aprilu je ostvarila pad proizvodnje u odnosu na mart za 6,5 odsto, ali je, uprkos tome, zadržala snažan ukupni rast u 2009. godini, dok je produkcija u FBiH uz prošlomjesečni pomak od tri procenta donekle ublažila ovogodišnja silazna kretanja.

Proizvodnja u RS tako za prva četiri mjeseca ove godine, u poređenju s istim lanjskim periodom, bilježi rast za 16,7 odsto, a u FBiH pad za 9,6 odsto, podaci su entitetskih zavoda za statistiku.

Na prošlomjesečno hlađenje produkcije RS, posmatrajući tri glavna sektora, uticao je pad proizvodnje i snabdijevanja strujom, gasom i vodom od 28,1 odsto, rudarstvo je bilo u minusu od 0,2 odsto, dok je prerađivačka industrija, pak, zabilježila rast od 7,2 odsto.

Industrija FBiH u aprilu, nakon strmoglavog kvartalnog pada, bilježi blagi rast proizvodnje zahvaljujući prerađivačkoj industriji koja je pojačala aktivnosti za 13,3 odsto. Sektori rudarstva, te proizvodnje i snabdijevanja strujom, gasom i vodom nastavljaju s negativnim trendom koji je na mjesečnom nivou iznosio 6,1, odnosno 14,6 odsto.

Duško Jakšić, direktor banjalučkog Ekonomskog instituta, zabilježeni rast proizvodnje u RS ocjenjuje pozitivnim u uslovima globalne recesije.

"Podaci za prva četiri mjeseca u postojećim uslovima na tržištu su i iznad naših očekivanja, jer smo ga u Ekonomskoj politici RS planirali na nivou od 12 odsto za 2009", ističe Jakšić.

On ukazuje da industrija, ipak, ima nisko učešće u bruto društvenom proizvodu (BDP) RS od oko 10 odsto, zbog čega je, naglašava, potreban njen još snažniji rast kako bi RS na kraju godine zadržala ukupna pozitivna ekonomska kretanja. Dosta toga će, napominje, zavisiti od cijena industrijskih proizvoda koje će uticati na finansijske rezultate privrede.

Na pad proizvodnje u FBiH, ističe Jakšić, najviše su uticali problemi tamošnje metalske industrije i auto-industrije koje se suočavaju sa drastičnim padom potražnje i cijena proizvoda na ino-tržištu.

Gledajući po podsektorima, najveći rast proizvodnje u RS u periodu januar – april bilježe naftni derivati, za čak 41,6 puta, dok najizraženiji pad ima iskop ruda metala koji je potonuo za 74,5 odsto. U FBiH u istom periodu najveći rast bilježi hemijska industrija od 39,9 odsto, dok najveći pad od 76,8 odsto ima proizvodnja motornih vozila.

Izvor Nezavisne novine