BANJALUKA – Misija Međunarodnog monetarnog fonda konstatovala je da je RS ispunila sve uslove i ispoštovala tražene kriterijume, dok FBiH tek treba da ispuni iste uslove, rekao je ministar finansija RS Aleksandar Džombić.

– Ostalo je još da se dogovorimo o okvirnom budžetu zajedničkih institucija, a prijedlog Srpske je da zajedničke institucije imaju iznose sredstava na ovogodišnjem nivou – istakao je Džombić, dodavši da se razgovaralo o uslovima izvršenja budžeta, o fondovima, kao i o budžetima opština i gradova.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić primio je u Sarajevu delegaciju MMF-a predvođenu šefom misije Kostasom Kristouom, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Savjeta ministara BiH.

– Na sastanku je razgovarano o tome šta su uradile RS i FBiH i institucije BiH u pogledu ispunjavanja preuzetih obaveza kako bi se obezbijedilo povlačenje četvrte tranše i ostalih tranši stend-baj aranžmana sa MMF-om, a razgovori će biti nastavljeni u ponedjeljak, kada će biti održana sjednica Fiskalnog savjeta BiH, na kojoj će učestvovati predstavnici MMF-a – navedeno je u saopštenju.

Delegaciju MMF-a je primio i ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić.

– Na sastanku je naglašeno da svi nivoi vlasti u BiH treba da ispoštuju zacrtane politike iz pisma namjera, ne samo kako bi bila odobrena četvrta tranša od oko 38 miliona evra već da bi bile sprovedene strukturalne reforme, što je posebno važno za fiskalnu stabilnost BiH u budućnosti – navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se da je u toku i pregled izvršenja budžeta institucija BiH za 2010. godinu i sagledavanje projekcije za 2011. godinu, prema kojoj bi iznos budžeta trebalo da bude na nivou ovogodišnjeg.

– Razgovarano je i o globalnom okviru budžeta za period od 2012. do 2014. godine – istaknuto je u saopštenju.

Delegacija MMF-a boravi u BiH od 18. avgusta u okviru nastavka drugog pregleda stend-baj aranžmana i ispunjavanja uslova iz pisma namjere.

Vlasti FBiH za nastavak aranžmana sa MMF-om moraju ispuniti četiri strukturne odrednice – da usvoje zakon o platama i naknadama u organima vlasti FBiH, što su učinile prije mjesec, zatim da usvoje strategiju o reformi penzionog sistema, sprovedu reviziju u oblasti boračko-invalidske zaštite i takozvanih beneficiranih penzija. BiH je do sada iz aranžmana vrijednog 1,2 milijarde evra povukla oko 360 miliona evra.

Bevanda

Delegacija MMF-a razgovaraće danas sa federalnim ministrom finansija Vjekoslavom Bevandom, potvrdila je Srni portparol ovog ministarstva Amela Mulavdić.

Iz Kancelarije MMF-a u Sarajevu rečeno je da će delegacija ove finansijske institucije boraviti u BiH do 1. septembra, te da neće organizovati konferenciju za novinare.

Izvor Agencije