BANJALUKA – Proizvođači namještaja u RS polako izlaze iz krize, što nedvosmisleno pokazuju podaci o trendu povećanja proizvodnje i sve većem izvozu, potvrđuju proizvođači i u Udruženju drvoprerađivača.

Lazo Šinik, sekretar Udruženja drvoprerađivača pri Privrednoj komori RS, ističe da je RS za prvih devet mjeseci prošle godine izvezla namještaja u vrijednosti od 60 miliona KM, što je za osam odsto više u odnosu na isti period iz 2009. godine.

“Iako su prognoze za oblast proizvodnje namještaja bile pesimistične, izvozna situacija se krajem godine značajno stabilizovala, tako da je na kraju zabilježen pad od svega pet odsto u odnosu na prethodnu godinu”, rekao je Šinik.

On objašnjava da je veoma važan trend koji pokazuje da se sve više povećava izvozni udio proizvodnje namještaja u ukupnom izvozu drvoprerađivačkog sektora RS.

“Zadovoljni smo zbog toga što u oblasti proizvodnje namještaja uspijevamo da zaustavimo negativne trendove, ali i činjenicom rasta stope prodaje na evropskim tržištima”, rekao je Šinik.

Prema njegovim riječima, razlika između uvoza i izvoza se u ovoj oblasti sve značajnije povećava u korist izvoza, te da je u protekloj godini zabilježen rast izvoza proizvođača namještaja od oko tri odsto u 11 evropskih zemalja.

U banjalučkoj Drvnoj industriji “Vrbas”, koja je prije dvije i po godine uspjela da izađe iz stečaja, istakli su da su u protekloj godini uspjeli da na strana tržišta plasiraju robu u vrijednosti pet miliona evra, te da u narednoj godini planiraju da naprave izvozni plasman od osam miliona evra.

“Na strana tržišta izvozimo 60 odsto naše ukupne godišnje proizvodnje, a naši najznačajniji izvozni partneri su Njemačka i Italija”, rekao je Dragiša Kalinić, direktor “Vrbasa”.

On je kazao da je fabrika cijenom i kvalitetom uspjela biti konkurentna na stranim tržištima i dodao da bi većina domaćih kompanija iz ove oblasti uspjela da napravi i značajnije rezultate da ih ne koči tehnološka zastarjelost mašina.

Elizabeta Josipović, direktorica prijedorske kompanije “Skontoprom”, koja se bavi proizvodnjom namještaja i presvlaka za namještaj, rekla je da za dosta kompanija ovog sektora kod nas ipak dolazi bolje vrijeme.

“Naše posljednje posjete sajamskim manifestacijama u Birmingemu i Kelnu pokazale su nam da postoji značajna zainteresovanost stranog tržišta za naš asortiman”, rekla je Josipovićeva i najavila da je ova fabrika već kreirala četiri nove garniture, te da su u planu i novi modeli.

Ona je ocijenila da je protekla godina za ovu kompaniju bila teška, ali da su krizu uspijevali prebroditi tako što su proizvodnju preorijentisali na jeftini asortiman koji je tržišno bilo lakše plasirati.

Izvor Agencije