BANJALUKA – Iako spoljnotrgovinski deficit RS u prvom kvartalu 2009. godine iznosi oko 570 miliona maraka, ovo je bolji omjer uvoza i izvoza nego u istom periodu prošle godine kada je spoljnotrgovinski deficit iznosio 650 miliona maraka, izjavio je predsjednik Sekcije za makroekonomsku politiku u Udruženju ekonomista SWOT Stevo Pucar.

On je dodao da je obim ukupne spoljnotrgovinske razmjene Republike Srpske u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle godine opao za 250 miliona maraka.

“Sa 1,8 milijardi maraka spoljnotrgovinske razmjene RS u prošloj godini ona je smanjena na 1,6 milijardi maraka u ovoj godini. Razlog manjeg uvoza i izvoza, svakako je svjetska ekonomska kriza”, rekao je Pucar.

Prema najnovijim podacima Zavoda za statistiku RS je u prva četiri mjeseca ove godine izvezla proizvoda u ukupnoj vrijednosti od 513.560.000 maraka, a uvezla 1.086.218.000 maraka.

Pucar kaže da je bez obzira na ove pokazatelje pokrivenost uvoza izvozom ostala na nivou prošlogodišnjeg, odnosno iznosila je oko 47 odsto.

“Značajan rast u odnosu na prošlu godinu ostvaren je u sektoru izvoza hrane i živih životinja. Sa deset miliona, izvoz je u ovoj godini porastao za 11,7 miliona maraka. Izvoz mineralnih goriva i maziva sa devet miliona u prošloj godini, porastao je u ovoj godini na 23 miliona maraka, ali je važno primijetiti da je uvoz ovih proizvoda porastao za oko 18 miliona”, kazao je Pucar.

On je objasnio da na omjer uvoza i izvoza mineralnih goriva i maziva značajan uticaj ima i stalan rast proizvodnje u Rafineriji u Brodu, koja uvozi sirovu naftu iz Rusije, te proizvodi i za domaće i za strano tržište.

Srpska je u ovoj godini, prema podacima Zavoda za statistiku, uvezla hrane manje sedam miliona maraka, a uvoz industrijskih proizvoda od početka ove godine manji je za 29 miliona marka.

Pucar je naglasio da "događaji" sa CEFTA posljednjih mjeseci ne mogu za sada imati većeg uticaja na spoljnotrgovinsku razmjenu. Efekti ovog mogli bi se očekivati u narednom periodu.

Izvoznici

Stevo Pucar kaže da su najveći izvoznici iz RS u 2008. godini bili "Balkal" iz Banjaluke, "Novi rudnici Ljubija" iz Prijedora, "Elektroprivreda" Trebinje, "Unis fabrika cijevi" Derventa i "SHP Celeks" Banjaluka.

Izvor Glas Srpske