BANJALUKA – Direktor ruske kompanije “Njeftegazinkor” Jurij Leonidovič Smirnov rekao je u Banjaluci da, pored tržišta RS i BiH, “Zarubežnjeft” planira i izlazak na tržišta zemalja koje graniče sa BiH, a da su joj trenutno dva najveća projekta vađenje nafte u Rusiji i prerada nafte u BiH.

“Ispunjavamo sve preuzete obaveze. Do sada smo uložili 400 miliona evra, a do 2015. uložićemo 700 miliona evra, od čega najviše u Brod kako bismo dobili modernu fabriku sa svim ekološkim i standardima bezbjednosti rada, kao i sa proizvodnjom EURO 6 goriva”, najavio je Smirnov.

Direktor Rafinerije Brod Sergej Kraščuk naveo je da je ove godine prerađeno 1.029.000 tona nafte i da se prestao proizvoditi benzin olovne supstance, kao i dizel D2 umjesto kojeg se proizvode EURO 4 i EURO 5.

Četiri kompanije naftne industrije Republike Srpske /RS/ čiji je većinski vlasnik ruska kompanija “Njeftgazinkor” obilježile su danas u Banjaluci dvije godine uspješnog rada ovog najvećeg stranog investitora u Srpskoj.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Slobodan Puhalac izjavio je da ovi kapaciteti predstavljaju energetsku sigurnost RS i BiH, naglašavajući da je jedna od predpristupnih obaveza svake buduće članice Evropske unije da ima 90-odnevne zalihe derivata koje se, kako je kazao, bez ovih kapaciteta ne bi mogle ostvariti.

On je ocijenio da je prve dvije godine obilježio uspješan rad, da je u tom periodu industrijska proizvodnja u RS rasla za enormnih 19 odsto i da je plan da se dostigne godišnji nivo prerade 3,5 miliona tona naftnih derivata.

“Prije dolaska ruskih partnera imali smo 700 uvoznika derivata i bilo je tržište potpuno neuređeno, a količine i kvalitet goriva sumnjivi. Sad imamo sigurnost i imamo domaćeg subjekta kojeg možemo kontrolisati, a u tehnološkom smislu prati se francuski projekat ka najmodernijim rješenjima”, kazao je Puhalac na konferenciji za novinare.

Direktor Rafinerije ulja Modriča Pero Dugić rekao je da je za dvije godine prerađeno 88.000 tona baznih ulja, a da je u planu godišnja proizvodnja od 85.000 tona što bi ovu rafineriju dovelo na drugo mjesto u Evropi.

Direktor “Nestro petrola” Aleksandar Đakonov naveo je da pod ovim brednom u RS posluje 78 benzinskih stanica, a u Federaciji BiH deset, te najavio remont još 45 benzinskih stanica za iduću godinu.

“Prodaja naftnih derivata i u uslovima krize povećana je za 40 odsto, a drugih proizvoda za čak 500 odsto. Za iduću godinu planiramo otvaranje jednog centra u kojem ćemo obučavati svoje radnike”, istakao je Đakonov.

Direktor Optima grupe Jurij Nikolajevič Belov rekao je da je za godine formiran stručan, uspješan i snažan tim profesionalaca i da se i time utire put na evropsko tržište.

“Za godinu dana brendirali smo Nestro znak i više niko ne pita kakav je to kamiličin cvijet i ko stoji iza toga”, dodao je Belov.

Pod korporativnim vizuelnim identitetom “Nestro”, koji je i zaštitni znak krovne kompanije “Zarubežnjeft”, u BiH posluju Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča i banjalučki “Petrol” u kojim je “Njeftgazinkor” većinski vlasnik, kao i “Oprima grupa”, preduzeće u stopostotnom ruskom vlasništvu. Sve zajedno zapošljavaju 3.500 radnika.

Izvor Agencije