SARAJEVO  – Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac potvrdio je da su na rusko tržište isporučene pošiljke sadnog materijala povrća iz BiH nakon uspješno završene fitosanitarne kontrole i svih ostalih obaveznih inspekcijskih procedura.
On je precizirao da je riječ o hibridnom kontejnerskom rasadu paradajza od 72.000 komada, koji je poslat u Rusiju u dvije pošiljke po 36.000 komada 24. avgusta i 7. septembra.

Isporučilac presadnica povrća je kompanija “Adrija-Hishtil” iz Čapljine, koja ima visoku godišnju proizvodnju sadnica, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

“Naši intenzivni pregovori sa ruskom stranom rezultirali su pozitivnim vijestima za domaće poljoprivrednike. Uspjeli smo da isporučimo sadni materijal povrća u Rusiju, koja je naš važan spoljnotrgovinski partner”, naglasio je Košarac.

On je istakao da je ruska fitosanitarna služba, nakon detaljnih inspekcijskih provjera primljene dokumentacije, uz aktivno učestvovanje Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, dozvolila uvoz ovih pošiljki.

“Uspješan plasman sadnog materijala povrća na zahtjevno rusko tržište daje nam uvjerenje da će u narednom periodu ovaj posao biti nastavljen u korist domaćih proizvođača. Uvjeren sam da će uspješna saradnja sa Rusijom otvoriti prostor i za druge proizvođače iz Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ kako bi svoje proizvode plasirali na rusko tržište”, rekao je Košarac.

On je podsjetio da je BiH ranije odobren nastavak izvoza sadnica voća u Rusiju, nakon čega su domaće kompanije ostvarile uspješan plasman svojih proizvoda na tržište ove države.