MOSKVA – Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplijenjene u Rusiji, kao dio tužbe protiv njemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

Ove banke su bile među zajmodavcima koji su imali ugovor za izgradnju fabrike za preradu gasa u Rusiji s njemačkom kompanijom ”Linde”, a koji je prekinut zbog zapadnih sankcija Moskvi.

Tužbe je podnio ”RusChemAlliance”, preduzeće koje je u polovinskom vlasništvu gasne kompanije Gazprom, koje je operator ovog projekta, prenosi Rojters.

Arbitražni sud u Sankt Peterburgu zabranio je Dojče banci da ostvari svoje učešće u kapitalu u svojoj ruskoj podružnici, kao i u kompaniji ”Deutsche Bank Technology Center LLC”.

Sud je izrekao zaplijenu do 238.6 miliona evra u hartijama od vrijednosti, nekretninama i bankovnim računima Dojče banke, njenim podružnicama i ”Deutsche Bank Technology Center LLC”.

Dojče banka u Frankfurtu saopštila je da je već rezervisala oko 260 miliona evra.

Sud je takođe zaplijenio imovinu Komercbanke u vrijednosti od 93,7 miliona evra, kao i hartije od vrijednosti i zgradu banke u centru Moskve. Ruski sud je u petak naredio da imovina, računi i nekretnine, kao i udjeli u dve podružnice Unikredit banke, budu zaplenjeni u odvojenoj tužbi.