VAŠINGTON – SAD i Kina odobriće dvostruko veći broj putničkih letova koji je trenutno dopušten avio prevoznicima da lete između dviju država, navodi se u dokumentu koji je Reuters u petak dobio na uvid.

Ministarstvo saobraćaja SAD povećaće broj kineskih putničkih letova kojima je dopušteno letjeti u SAD na 18 povratnih letova tjedno 1. septembra te ih dodatno povećati na 24 sedmično počevši od 29. oktobra, sa sadašnjih 12. Zauzvrat, kineska vlada će pristati na isto povećanje za američke prevoznike, rekli su izvori za Reuters.

Sporazum, rijedak znak saradnje Pekinga i Vašingtona, dolazi nakon što je Kina u četvrtak ukinula ograničenja grupnih putovanja iz perioda pandemije za više zemalja, uključujući ključna tržišta poput SAD, Japana, Južne Koreje i Australije.

Američko ministarstvo saobraćaja svoju odluku objavilo je juče kasno naveče i nije je odmah komentarisalo. Bijela kuća, State Department i kineska ambasada u Vašingtonu nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

“Naš najvažniji cilj je poboljšano okruženje u kojem prevoznici obje strana mogu u potpunosti ostvariti svoja bilateralna prava kako bi održali konkurentsku ravnotežu i poštene i jednake mogućnosti među američkim i kineskim avio prevoznicama”, istakli su iz američkog ministarstva.

Ta 24 sedmična leta još su tek fragment od više od 150 povratnih letova koje je dopuštala svaka strana prije uvođenja ograničenja početkom 2020. zbog pandemije covida-19.

Inače, početkom maja američko ministarstvo saobraćaja objavilo je da će dopustiti kineskim avio prevoznicima povećanje američkih putničkih usluga na 12 povratnih letova sedmično, što je jednako broju letova koje je Peking dopustio američkim prevoznicima. Ranije je bilo dopušteno svega osam letova sedmično.

Reuters je u junu saopštio da kineski avio prevoznici izbjegavaju letove iznad ruskog vazdušnog prostora u novoodobrenim letovima za i iz SAD-a, koristeći podatke s web stranice za praćenje letova FlightAware i prema izjavama funkcionera iz avio industrije.

Rusija je američkim avio prevoznicima i drugim stranim prevoznicima zabranila letove iznad svog vazdušnog prostora, u znak odmazde što je Vašington zabranio ruskim letovima iznad SAD u martu 2022. (Seebiz)