RIJAD – Nacionalna avio-kompanija Saudijske Arabije saopštila je da je naručila 105 Erbasovih aviona u najvećem poslu u istoriji zemlje kada je riječ o nabavci komercijalnih letelica.

Generalni direktor Saudijske grupe, državnog vlasnika saudijske avio-kompanije, Ibrahim Al-Omar rekao je da će prvi avioni biti isporučeni u prvom kvartalu 2026, preneo je CNN.

“Saudijska grupa danas najavljuje najveći posao u istoriji saudijske avijacije“, rekao je on na Forumu za avijaciju budućnosti u Rijadu, govoreći o ugovoru sa Erbasom.

Trenutna flota Saudijske grupe sastoji se od 93 letelice kompanije Erbas i 51 Boingovog aviona, objavljeno je na njenom sajtu. Na pitanje o vrijednosti posla, Saudijska grupa nije odgovorila, dok je Erbas odbio da komentariše, ali su u saopštenju za javnost organizatori Foruma za avijaciju budućnosti rekli da nova narudžba ”iznosi ukupno 19 milijardi dolara”.

CNN ocjenjuje da je odluka saudijske avio-kompanije da kupi avione od evropskog Erbasa, novi udarac američkom Boingu, koji u posljednje vreme trpi gubitke, pre svega, zbog problema sa pouzdanošću letjelica.