Naftni div “Shell” saopštio je da se povlači iz maloprodaje energenata u tri evropske države zbog slabe zarade.

Multinacionalna naftna kompanija, osnovana u Ujedinjenom Kraljevstvu i sa sjedištem u Holandiji, precizirala je da se povlači iz maloprodaje u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Holandiji.

Izvršni direktor Vael Savan, nedugo nakon preuzimanja kormila kompanije, pokrenuo je u januaru stratešku analizu maloprodajnog poslovanja u Evropi navodeći kao razlog “teške tržišne uslove”.

“Ta je analiza sada završena, a rezultat je naš plan povlačenja iz tih poslova. Proces prodaje već je u toku. Namjera nam je da postignemo dogovor sa potencijalnim kupcem tokom narednih mjeseci”, piše u saopštenju “Shella”.

Veleprodajni poslovi prodaje energenata kompanijama i snabdijevanje malih i srednjih kompanija pod brendom “Shell enerdži” odnosno maloprodaja energenata za domaćinstva na lokacijama izvan Evrope neće biti deo potencijalne prodaje.

Rojters je prošlog mjeseca saopštio da su interes za preuzimanje “Shellovog” maloprodajnog poslovanja u Velikoj Britaniji pokazala tri najveća britanska dobavljača električne energije.

“Shell” je inače 2012. godine bio najveće preduzeće u svijetu po ostvarenim prihodima.