TREBINJE – Sindikalna organizacija preduzeća “Swisslion Industrija alata Trebinje” uputila je većinskom vlasniku Rodoljubu Draškoviću inicijativu za smjenu generalnog direktora Bogdana Golića i njegovih saradnika, zbog teške novonastale situacije u najmnogoljudnijem privrednom gigantu na području istočne Hercegovine.

Predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva RS Tane Peulić rekao je danas u Trebinju da je u “Swisslion Industriji alata Trebinje” uposlenost kapaciteta 50 odsto i da su preostali radnici na preraspodjeli radnog vremena sa mjesečnim primanjima od 100 do 150 KM.

Peulić je napomenuo da je od Draškovića zatraženo da na rukovodeća mjesta dovede nove snage, kako bi se preduzeće oporavilo i obezbijedili novi nalozi za proizvodnju.

On je dodao da se u toku iduće sedmice očekuje sastanak sa većinskim vlasnikom i pozvao radnike na jedinstvo u teškoj sistuaciji u kojoj se nalaze, kako bi preduzeće bilo sačuvano, a 1.192 radnika ostalo na radnim mjestima.

Radomir Vlačić, zamjenik predsjednika Sindikalnog odbora Sindikalne organizacije “Swisslion Industrije alata Trebinje” rekao je da je veliki problem i to što pojedini direktori poslovnih centara fabrike ne poštuju odluke generalnog direktora o preraspodjeli radnika, već predlažu da u pojedinim pogonima rade svi zaposleni iako nema posla, dok su u nekim pogonima svi na čekanju i sa primanjima od oko 100 KM.

“U pogonima gdje se ne poštuje odluka o preraspodjeli dolaze i oni koji su na čekanju i ometaju one koji imaju posla, pa svi dobiju platu od 600 do 800 KM”, rekao je Vlačić i dodao da u industriji alata vlada potpuni haos, jer još rade direktori pogona kojima direktor ne može ništa.

On je istakao da će se, ukoliko se ovako stanje nastavi, svi radnici bez poziva uskoro vratiti na svoja radna mjesta.

Genralani direktor “Swisslion Industrije alata Trebinje” Bogdan Golić rekao je da je upoznat sa zahtjevom za njegovu smjenu i da nema komentar na to.

Komentarišući optužbe o nepoštovanju njegovih odluka o preraspodjeli posla od pojedinih rukovodilaca poslovnih centara, on je rekao da su za te poslove isključivo odgovorni direktori tih centara.

“Ti ljudi odgovaraju pred radnicima kolike će plate dobiti, a dobiće onoliko koliko zarade, jer to moraju dijeliti bez obzira na broj zaposlenih”, rekao je Golić i najavio da bi od oktobra trebalo da počne probna proizvodnja konditorskih proizvoda.

Izvor Agencije