Na jučerašnjem trgovanju na Sarajevskoj berzi došlo je do rasta dionica kompanije Enker iz Tešnja za čak 27 posto, izvještava BiznisInfo.ba.
Do naglog rast dionica dolazi dan nakon što smo objavili da je njemački industrijski div Schunk Ingenieurkeramik GmbH započeo proces dubinske analize kompanije Enker Tešanj s ciljem uspostave poslovne saradnje ili moguće akvizicije društva.

Enker je tvornica svjećica i tehničke keramike osnovana 1974. godine u sastavu Energoinvest holdinga. Prošle godine su imali prihode od skoro devet miliona maraka.

Najveći pojedinačni dioničar Enkera danas je Ibrahim Mujezinović sa oko 25 posto vlasništva, dok Adnan Aličić i Rizo Fejzić imaju po nešto više od 21 posto dionica.

Kako smo objavili, 23. maja održan je sastanak predstavnika firme Schunk Ingenieurkeramik GmbH sa članovima Uprave Enkera. Tim sastankom je krenuo i proces dubinske analize tešanjske firme.

Krajnji ishod je još neizvjestan i bit će poznat tek po okončanoj analizi, kada će se znati da li će se njemačka firma odlučiti na poslovnu saradnju ili na kupovinu dionica Enkera.

Schunk Group je njemački gigant koji ima godišnje prihode od preko 1,2 milijardu evra, i njihov dolazak u Tešanj značio bio novi veliki uspjeh za privredu ovog grada. Grupacija više od 9.000 zaposlenih a posluje u čak 26 država širom svijeta. (Biznisinfo)