BANJALUKA – Sporazum o privrednoj saradnji između RS i Srbije, koji je potpisan u junu prošle godine, najavljen je kao vrlo važan i trebalo je da omogući intenzivniju privrednu razmenu.

Međutim, privrednici iz RS kažu kako nisu osetili veliku korist od tog dogovora. Izvoz nameštaja u Srbiju, kao i prodaja turističkih aranžmana uprkos subvencijama za kredite, idu prilično traljavo, čemu je delom doprinela i ekonomska kriza. Ni dogovor uvoza robe iz Srbije nije u potpunosti ispoštovan, umesto 500 subvencionisanih traktora, koliko je najavljeno da će do kraja 2009. stići u RS, do sredine maja ove godine isporučeno je tek 197.

Program isporuke 300 „fijat punta“ za građane RS je, sa zakašnjenjem, ipak uspeo, ali je ove godine stopiran. U Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS kažu da razmatraju mogućnost produženja važenja sporazuma za ovu godinu, ali da će to zavisiti od raspoloživih sredstava.

Inače, sporazum je škripao od samog početka, nisu na vreme obezbeđeni uslovi za isporuku traktora, pa su se prvim kupcima fiktivno dodeljivali ključevi. Istovremeno, potpisujući sporazum, delegacije dve vlade zaboravile su da definišu ko će da plati puni iznos carina za „punta“, tako da uz 1.000 evra koliko za svaki auto daje RS, i 613 evra Vlade Srbije nedostajao je još 321 evro, što je na kraju pristala da plati Vlada RS. U „Samaksu“, ovlašćenom distributeru kragujevačkog „punta“ za RS, kažu da je na listi čekanja ostalo 600 kupaca.

– U međuvremenu je došlo do ukidanja procedure plaćanja carine, pa bi i subvencija Vlade RS sada trebalo da bude manja. Međutim, nemamo informacije da li će se program isporuke nastaviti, a ukoliko se to desi, moguće je da stignu poboljšani modeli – kaže direktor ovog preduzeća Milenko Čudić. Najveći gubitnici ipak su drvoprerađivači iz RS, koji kažu da je obim izvoza nameštaja čak pao. Član radne grupe za praćenje realizacije sporazuma sa Srbijom iz Privredne komore RS Pero Ćorić kaže kako je sporazum trebalo da otvori mogućnosti saradnje u auto i industriji nameštaja, ali „te mogućnosti nisu dovoljno iskorišćene, pa se nije postigao reciprocitet u robnoj razmeni“.

Zamenik direktora firme GMP Miodrag Ćejić kaže da uprkos povoljnim kreditima za kupce iz Srbije, izvoz nameštaja pada.

– Sama subvencija kamata za potrošačke kredite nije poboljšala naš izvoz. Mi imamo stalni izvoz za srbijansko tržište. Sami se borimo, ali je prodaja nameštaja i kod srbijanskih proizvođača pala – tvrdi Ćejić. Prema rečima generalnog direktora Olimpijskog centra Jahorina Branka Koromana, umesto većeg broja turista iz Srbije, kako je planirano sporazumom, došlo je do pada broja noćenja. Inače, Olimpijski centar je polovinom kapaciteta orijentisan na srbijansko tržište.

– Kako se u međuvremenu desila vizna liberalizacija za građane Srbije, teško je bilo očekivati neke velike efekte od samog sporazuma. Pad noćenja beleži se i u Srbiji – kaže on. U Ministarstvu trgovine i turizma RS kažu da nemaju podatke o dosadašnjim efektima sporazuma sa Srbijom.

Uvoz duplo veći od izvoza

Srbija je najznačajniji spoljnotrgovinski partner RS, ali Srpska iz godine u godinu beleži izvozni deficit. Tako je pokrivenost uvoza izvozom sa Srbijom lane bila 42,5 odsto. Dok je RS preko Drine u 2009. izvezla robe u vrednosti od 334,8 miliona KM, iz Srbije smo uvezli proizvode ukupne vrednosti 787,5 miliona KM. Pokrivenost uvoza izvozom sa Srbijom ove godine je nešto bolja – 49 odsto.

Sastanak 8. juna

Predsednik RS Rajko Kuzmanović izjavio je da će na sednici Saveta za saradnju RS i Srbije, koja će biti održana 8. juna u Banjaluci, biti razmotren niz pitanja o dosadašnjoj saradnji RS i Srbije i definisani prioriteti za naredni period. „Urađeno je mnogo, budući da je ova i prethodna godina protekla u znaku svetske ekonomske krize”, ocenio je Kuzmanović. Sednici bi trebalo da prisustvuju i premijer RS Milorad Dodik, predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Srbije Mirko Cvetković.

Izvor EuroBlic