TOKIO – Zvaničnici Grupa sedam (G7) razvijenih nacija sastaće se sljedeće nedjelje kako bi razmotrili potencijalne rizike koje predstavljaju alati generativne vještačke inteligencije (AI) kao što je ChatGPT.

Lideri G7, koji uključuje Sjedinjene Države, Evropsku uniju i Japan su se prošle nedjelje dogovorili da ustanove međuvladin forum pod nazivom „Hirošimski AI proces“ kako bi razmotrili pitanja regulative alata vještačke inteligencije koji se sve brže razvijaju.

“Zvaničnici G7 održaće prvi radni sastanak u vezi sa AI 30. maja na kojem će razmotriti pitanja kao što su zaštita intelektualne svojine, dezinformacije i kako upravljati tehnologijom”, najavio je japanski ministar komunikacija Takeaki Macumoto, prenosi Rojters.

Sastanak se održava u trenutku kada tehnološki regulatori širom svijeta procjenjuju uticaj popularnih usluga vještačke inteligencije kao što je ChatGPT koju je kreirao OpenAI i podržao Majkrosoft.

Japan, kao ovogodišnji predsedavajući G7, „vodiće diskusiju o prilagođenoj upotrebi generativne AI tehnologije”, rekao je Macumoto, dodajući da očekuje da će šefovi država iznijeti svoje prijedloge do kraja godine. Na prošlonedjeljnom samitu G7 u Hirošimi, lideri G7 pozvali su na razvoj i usvajanje tehničkih standarda kako bi vještačka inteligencija ostala „pouzdana“ uz naglasak da pravila za digitalne tehnologije poput AI treba da budu „u skladu sa zajedničkim demokratskim vrijednostima“. (Tanjug)