SPLIT – Slovenačka kompanija Iskra potpisala je ugovor o kupovini većinskog udjela kompanije ELMAP iz Splita, jedne od vodećih u regionu u oblastima automatizacije uređaja za prečišćavanje otpadnih i pijaćih voda, vodsnabdijevanja i elektroenergetike.

Ovo preuzimanje treća je transakcija Grupe Iskra u Hrvatskoj, nakon šibenskog Remontnog brodogradilišta 2019. godine i zagrebačkog preduzeća ELKA 2021. godine, prenio je Indeks.hr.

Generalni direktor i većinski vlasnik Iskre Dušan Šešok istakao je da, uprkos poteškoćama na svjetskom tržištu, ta slovenačka kompanija i dalje posluje uspješno, pa je 2023. godinu završila s prihodom od gotovo 300 miliona evra.

Kako je rekao, to je rezultat pored ostalog i okretanja evropskih kupaca prema evropskim proizvođačima kad je riječ o komponentama, kao i o sistemskim rješenjima za energetiku, ekologiju, telekomunikacije, željeznicu i automatizaciju u industriji.

Naveo je i kako Iskra kontinuirano ulaže u istraživanje i razvoj novih proizvoda radi implementacije novih tehnologija i inovativnih rješenja.