BANJALUKA – Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović rekao je da je izvjesno da će dionicu autoputa Banjaluka – Doboj graditi građevinsko preduzeće iz Slovenije.

        “Sada je izvjesno da su najbliže tome neke od slovenačkih firmi, naravno sve pod uslovom da u tim poslovima, što se tiče građevine, učestvuje domaća operativa i da finansiranje tog projekta obezbijedi firma koja potpiše ugovor”, rekao je Čubrilović za Radio-televiziju Republike Srpske.

         On je dodao da razgovori sa potencijalnim investitorima, izvođačima radova za dionicu autoputa Banjaluka – Doboj zvanično još traju, ali je sve izvjesnije da će Slovenci dobiti koncesije za ovaj autoput.

        RTRS navodi da bi ugovor trebalo da bude potpisan do kraja avgusta i da su slovenačka preduzeća za izgradnju ove dionice već dobila finansijsku podršku Ljubljanske NLB banke.

        Prema istom izvoru, za dionicu autoputa Banjaluka – Glamoč za sada su glavni kandidati njemački fondovi i Hrvatska.

        “Imamo u pisanoj formi podatak da je više od 50 odsto sredstava obezbijeđeno i za ovu dionicu mreže autoputeva, tako da mislimo da ćemo obezbijediti i finansijera i izvođača”, rekao je Čubrilović.

        RTRS navodi su da predstavnici američke kompanije “Behtel”, koji već u srijedu dolaze na pregovore, zainteresovani za učešće u projektu mreže autoputeva.

        Ekonomska kriza, kaže resorni ministar, nije i neće ugroziti izgradnju mreže autoputeva.

Izvor RTRS