LJUBLJANA – Opseg trgovine na malo u evrozoni u julu je na mjesečnom nivou pao za 0,2 posto, a u EU za 0,3 posto. U međugodišnjoj usporedbi smanjen je za 1,0 odnosno 1,2 posto.

U Sloveniji je godišnji pad iznosio 16,3%, najveći u EU.
U poređenju s istim mjesecom, količinska prodaja motornih goriva u evrozoni smanjena je za 1,2 posto, dok je prodaja hrane, pića i duvana porasla za 0,4 posto. Prodaja neprehrambenih proizvoda porasla je za 0,5 posto, objavio je danas evropski statistički ured Eurostat.

U EU je prodaja motornih goriva smanjena za 1,1 posto. Prodaja hrane, pića i duhana porasla je za 0,2 posto, a prodaja neprehrambenih proizvoda za 0,6 posto, objavili su evropski statističari.

Među zemljama za koje je Eurostat imao podatke najveći mjesečni pad imale su Danska i Irska (po -2,3 posto), Nizozemska (-1,4 posto) i Luksemburg (-1,3 posto). S druge strane, najveći rast zabilježili su Portugal (+1,1 posto), Švedska (+1,0 posto) i Cipar (+0,8 posto).

U mjesečnoj usporedbi Slovenija je zabilježila pad trgovine na malo od 0,5 posto.

Na godišnjem nivou prodaja motornih goriva manja je za 3,4 posto, prodaja hrane, pića i duvana za 2,2 posto, a količinska prodaja neprehrambenih proizvoda veća je za 1,1 posto.

U EU je prodaja motornih goriva smanjena za 3,9 posto, prodaja hrane, pića i duvanskih proizvoda pala je za 2,4 posto, a prodaja neprehrambenih proizvoda porasla je za 0,7 posto.

U međugodišnjoj usporedbi najveći pad zabilježen je u Sloveniji (-16,3 posto), Estoniji (-8,6 posto) i Mađarskoj (-7,6 posto). S druge strane, najveći rast ostvarile su Španija (+8,6 posto), Cipar (+8,0 posto) i Luksemburg (+6,9 posto). (Seebiz)