SARAJEVO – Uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, kompanija “Fruit Prom” razvija aplikaciju za mobilne telefone koja će inicijalno upozoravati 60 proizvođača jagoda o potencijalnoj zarazi štetočinama ili bolestima voća koristeći agrometeorološke podatke i napraviti planove za gnojenje tla na osnovu analize pojedinačnih parcela. To bi im trebalo pomoći da smanje troškove proizvodnje i povećaju prihode na gotovo 2,8 miliona KM godišnje.

„Provodimo puno vremena na polju, radeći sa poljoprivrednicima i savjetujući ih. Tako saznajemo o njihovim potrebama. Jedna od njih bile su tačne i pravovremene informacije o tome kada trebaju prskati i štititi svoje voće, kao i kada i kakvu vrstu đubriva bi trebali koristiti,“ kaže Armin Terzić. „To nam je dalo ideju da razvijemo mobilnu aplikaciju koja bi radila upravo to,“ dodaje on.

Terzić je šef proizvodnje u Fruit Promu iz Koraja (Lopare). Kompanija osnovana 2016. godine sada je jedan od vodećih proizvođača sadnica jagoda u zemlji, sa proizvodnim kapacitetom od 700.000 sadnica godišnje. Takođe uzgajaju jagode i trguju ostalim materijalima i opremom za uzgoj voća. Uz podršku projekta Sweden/USAID FARMA II trenutno razvijaju aplikaciju Smartberry i instaliraju agrometeorološku stanicu. To dvoje će obezbijediti neprocjenjive informacije proizvođačima jagoda u opštinama Lopare i Čelić, te Brčko distriktu, i pomoći im da povećaju proizvodnju uz niže troškove.

Uvođenje bilo koje inovacije zahtijeva obrazovanje. “Fruit Prom” će zbog toga, uz podršku FARMA II projekta, organizovati tri obuke za 60 poljoprivrednika o korištenju aplikacije Smartberry, pravilnoj zaštiti biljaka i upotrebi gnojiva.

Smartberry se širi po BiH

Terzić kaže da se mnogi raduju nižim troškovima i većim prinosima. „Ne tako davno smo objavili informacije o izradi Smartberry aplikacije na našim društvenim mrežama i već dobijamo upite o njoj iz različitih dijelova zemlje, poput Krajine i južne Hercegovine. Oni bi, naravno, morali instalirati svoje agrometrološke stanice, ali već razgovaramo o načinima na koji bi mogli koristiti aplikaciju.“

Smartberry je prva bh. aplikacija osmišljena da pomogne proizvođačima jagoda. Paralelno s tim, Sweden/USAID FARMA II projekt takođe podržava razvoj ICT rješenja koja će pomoći proizvođačima mlijeka i pčelarima.