BERLIN – Uticaj aktuelnog lokdauna Njemačke na ekonomiju nije toliko oštar, a Berlin će iskoristiti svoju fiskalnu municiju, koja je adekvatna, da pruži podršku tamo gdje je ona potrebna, izjavio je danas ministar finansija Olaf Šolc.

Berlin predviđa oporavak privrednog rasta Njemačke od 4,4 posto ove godine, nakon procjenjenog pada od 5,5 odsto u 2020, a neki prognostičari smatraju tu projekciju optimističnim budući da je zemlja ponovo u blokadi, prenosi Rojters.

Dodaje da je, primjera radi, njemački institut IFO u decembru smanjio prognozu rasta za 2021.godinu na 4,2 odsto sa ranijih 5,1 posto.

Njemačka je prošlog juna donijela paket podsticajnih mjera vrijedan 130 milijardi evra, koji je najvažniji dio fiskalnog odgovora zemlje na kovid-19 i jedan od najobimnijih među zapadnim državama.

Samo dodatna državna potrošnja Njemačke čini 8,3 posto ukupne ekonomske proizvodnje, prema procjeni evropske tink-tenk organizacije Brugel.

Potreba za pružanjem pomoći privredi i građanima u uslovima pandemije primorala je Berlin da suspenduje ustavna ograničenja koja se odnose na budžetski deficit, i uticala da zaduživanje države uzleti na rekordan nivo, kakav nije viđen još od Drugog svjetskog rata

Novo zaduživanje vlade tokom prošle godine kao i ono koje je planirano za 2021. procjenjuje se na preko 300 milijardi evra.