BEOGRAD – Agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Standard and Poor’s poboljšala je Republici Srbiji izglede za povećanje kreditnog rejtinga sa stabilnih na pozitivne, uz potvrdu ocjene kreditnog rejtinga BB+ što je indikacija da bi Srbija u narednih godinu dana mogla po prvi put da dostigne investicioni rejting od jedne od najvećih rejting agencija na svijetu.

Pozitivna prognoza za povećanje kreditnog rejtinga rezultat je stabilnog ekonomskog rasta Republike Srbije, odgovorne makroekonomske politike, snažnih makroekonomskih rezultata ostvarenih u 2023. godini, rasta stranih direktnih investicija i umjerenog nivoa javnog duga, navodi se u izvještaju rejting agencije, prenosi Ministarstvo finansija.

Potpredsjednik vlade i ministar finansija Siniša Mali rekao je da dobre vijesti koje nam dolaze od rejting agencije Standard and Poor’s dokazuju stabilnost naših javnih finansija i naše ekonomije, kao i njenu otpornost, s obzirom na sva globalna dešavanja i svjetsku ekonomsku krizu.

“Sada definitivno, nakon ove objave i pozitivnih izgleda, možemo očekivati da konačno dobijemo i investicioni rejting, što je veliki korak koji Srbija zaslužuje. Dobijanje investicionog rejtinga će za našu zemlju značiti bolje uslove finansiranja, dalji rast BDP-a, privlačenje novih investitora, otvaranje novih radnih mjesta, veća primanja građana i dalje poboljšanje njihovog životnog standarda”, naglasio je Mali.

On je dodao da se u prethodnom periodu pokazalo da postoji velika zainteresovanost investitora na domaćem tržištu kapitala i interesovanje za ulaganja u srpske obveznice denominovane u dinarima, što je ujedno i potvrda da su investitori već ocijenili Srbiju kao dobru investicionu destinaciju, te da mnogi od njih Srbiju i percipiraju kao zemlju sa investicionim rejtingom.

“Poboljšanje kreditnog rejtinga je dodatna potvrda ispravnosti naše ekonomske politike koja dolazi od još jedne renomirane međunarodne finansijske institucije”, naveo je Siniša Mali.

On je podsetio i da je Međunarodni monetarni fond prošle nedjelje završio Misiju u Beogradu i tom prilikom saopštio da smatra da Srbija vodi dobru, uspješnu, adekvatnu ekonomsku politiku, te da je ekonomija otporna i jaka.