BANJALUKA – Španska kompanija “Isolux Corsan” zainteresovana je za izgradnju autoputa Banjaluka – Doboj i razgovori o ovoj temi s Vladom RS već su započeli.

Izvor "Nezavisnih" ispričao je da je španska kompanija samoinicijativno posjetila Vladu RS, te da su na razgovore došli privatnim avionom i da su odlično bili pripremljeni i upoznati sa dosadašnjim aktivnostima u vezi sa ovim pitanjem.

"Znaju šta hoće, znaju šta se nudi i potpuno su upoznati sa situacijom na terenu i pokušajima sa ‘Štrabagom’, CPM-om. Pristupili su veoma ozbiljno razgovorima, a to je i ocjena naših konsultanata", ispričao je izvor "Nezavisnih" i dodao da je "Isolux Corsan" do sada možda i najbolja i najzdravija kompanija koja je zainteresovana za gradnju autoputa Banjaluka – Doboj.

Isti izvor navodi da "Isolux Corsan" pod koncesijom širom svijeta trenutno ima više od 5.000 kilometara autoputa, te da im je godišnji prihod u prošloj godini bio više od pet milijardi KM.

Naime, "Isolux Corsan" je španska građevinska kompanija koja izvodi radove u 25 zemalja svijeta i koja zapošljava 7.900 radnika.

Kompanija je osnovana 2004. godine nakon kupovine Cor"san Corviam" od strane kompanije "Isolux Wat" i od tada bilježi stalni rast prihoda koji su 2009. godine dostigli nivo od tri milijarde evra.

Kompanija djeluje u nekoliko sektora uključujući građevinske radove, dobijanje koncesija za puteve, energetske vodove i parkinge, kao i sektor izgradnje infrastrukture za ekološki prihvatljivu energiju kao što su postrojenja za iskorištavanje solarne energije i energije vjetra.

Uz to, "Isolux" je jedna od vodećih svjetskih kompanija za transport i distribuciju struje putem strujnih vodova.

Kompanija je do sada ukupno izgradila 9.285 kilometara strujnih vodova u Brazilu, Peruu i Sjedinjenim Američkim Državama. "Isolux" je, takođe, napravio 1.502 kilometra autoputeva u Indiji, Meksiku, Španiji i Brazilu i upravlja sa više od 19.000 parking mjesta u Španiji.

"Isolux" je privatna kompanija koja nije izlistana na berzi. U 2009. godini povećala je svoj poslovni portfolio za 66 procenata koji iznosi 25 milijardi evra. Povećanje od 79 odsto ostvareno je međunarodnim poslovima a ostalih 21 odsto na domaćem tržištu.

Nakon što su interes za izgradnju 300 miliona evra vrijednog i 72 kilometra dugog autoputa na relaciji Banjaluka – Doboj izrazili Španci, Vlada RS raskinuće još važeći potkoncesioni ugovor sa slovenačkom kompanijom CPM.

Podsjećanja radi, Vlada RS krajem avgusta ove godine potpisala je potkoncesioni ugovor sa CPM-om koji je bio dužan da u roku od 60 dana obezbijedi finansijske garancije da bi mogao započeti gradnju autoputa. Ovaj ugovor je potpisan samo mjesec i po dana nakon što je Vlada raskinula ugovor o izgradnji ove dionice puta sa austrisjkom firmom "Štrabag" koja nije mogla da obezbijedi sredstva za finansiranje ovog projekta.

Dan nakon što je istekao potkoncesioni ugovor odnosno 29. oktobra, CPM od Vlade RS traži još 60 dana da bi dostavio finansijske garancije. Međutim, Vlada im to nije odobrila i upozorava slovenačku kompaniju da će ići na naplatu penala ukoliko ne dostave garancije za izgradnju autoputa.

"Ići će se na raskid tog potpisanog potkoncesionog ugovora jer oni nisu ispunili svoje obaveze do datuma kako je to definisano potkoncesionim ugovorom, a ne pružaju uvjeravanja sa svojim daljim postupcima da ostaju u projektu", kazao je Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS, i dodao da će se ići na traženje poštovanja uslova iz potkoncesionog ugovora odnosno naplate penala i to 100.000 evra po danu zaključno sa istekom 29. oktobra ove godine.

Izvor Nezavisne novine